Sport

2015.06.12. 17:45

A 70. évforduló - Jubileumot ünnepelt a Vas Megyei Tekézők Szövetsége

Megalakulásának 70. évfordulóját ünnepelte pénteken a Vas Megyei Tekézők Szövetsége (VTSZ).

Horváth Erika

Ahogy prof. dr. Gadányi Károly, a Vas Megyei Sportági Szakszövetség Tanácsának elnöke köszöntőjében fogalmazott: a 70 év a világ történelmében nem nagy idő, de annál jelentősebb korszak egy sportág életében. A tekesport Magyarországon 1934-ben került szervezett keretek közé – ekkor alakult meg az országos szövetség. Vas megyében sokáig nem hivatalos szövetség működtette a tekeéletet, az akkoriban még a kisgolyós változatot képviselő Vas Megyei Teke Szövetség 1945-ben alakult. Azóta rengeteg minden történt; előretört a nagygolyós tekézés – a kuglizásból komoly technikai tudást, erőnlétet igénylő sportággá fejlődött. Eleinte elsősorban vállalatok, intézmények támogatásával jöttek sorra létre a szakosztályok a városokban, a rendszerváltozás viszont teke szempontjából a falvaknak kedvezett, a vendéglátó egységek magánkézbe kerülésével egyre több pálya épült, és sokasodtak a szakosztályok is a kistelepüléseken.

Pintyőke Marcell elnök az országos szövetség jókívánságait és elismerését hozta el Szombathelyre. Aki átvette, Németh Lajos kétszeres világbajnok, a Vas Megyei Tekézők Szövetségének elnöke  (Fotó: Unger Tamás)

Pénteken a 70. születésnapot jöttek ünnepelni a vasi tekesport meghatározó egyéniségei, a szövetség munkatársai és annak a 25 szakosztálynak a képviselői, amelyek öt osztályban (Szuperliga, NB I., NB II., NB III., megyei) 31 felnőtt és tíz ifjúsági csapatot versenyeztetnek. A megyében jelenleg 317 az igazolt játékosok száma, ezen felül a városi, körzeti és egyéb amatőr versenyeken 1300–1400-an játszanak. Győr-Moson-Sopron megye után itt van az ország második legnagyobb tekebázisa.

Ki is idézhette volna fel hitelesebben az elmúlt hét évtizedet, mint Németh Lajos, a megyei szövetség elnöke – cseppet sem mellesleg a vasi tekesport legeredményesebb versenyzője, világbajnokságokról két arany, négy ezüst és egy bronz van a gyűjteményében. Nem feledkezett meg a nagy elődökről, mindenek előtt Nagy Istvánról, az örökös főtitkárról, játékosról, edzőről, mindenesről sem, aki 47 esztedeig töltötte be ezt a posztot, de 39 éven át az országos szövetség elnökségében is ügyködött. Természetesen szó esett a Vas megyei tekesport nagy nemzetközi sikereiről is, Németh Lajos mellett kortársa, Nagy László két-két vb arany- és ezüst, valamint egy bronz tulajdonosa. Az itt nevelkedett Németh Csongornak egy vb-aranya van, és a minap a répcelaki Rudolf Balázs is feliratkozott a dicsőségtáblára egy vb-bronzzal. A korosztályos vb-ken  két arany-, négy ezüst és három bronz a vasi mérleg. A 70 esztendő alatt 18-an szerepeltek a különböző válogatottakban.

A hosszú és sikerekkel kikövezett utat a méltató köszöntők után a házigazda Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elismerő oklevéllel, Pintyőke Marcell, a Magyar Teke Szakági Szövetség elnöke pedig díszes éremmel ismerte el.

Számos sportember részessült megyei elismerésben. A Vas Megyei Közgyűlés emlékplakettjét Geröly Tibor, Horváth Gyula, Bokor István, Szijj Vilmos, Zöhrer László és Molnár Tibor kapta meg. A Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsa kimagasló eredményeiért Rudolf Balázst, Horváth Zoltánt és Pásztor Jánost tüntette ki. Kiváló edzői munkáját Kiss Zsoltnak, sportvezetői tevékenységét Németh Lajosnak ismerte el. A Vas Megyei Tekézők Szövetsége a megye tekesportja érdekében végzett önzetlen tevékenységéért Mustis Józsefet, dr. Varga Zoltánt, Lőrincz Lászlót, Szabó Istvánt, Dévai Józsefet és Baranyai Sándort tüntette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!