Kultúra

2015.06.14. 09:42

Jó évet zárhat a Vörösmarty Társaság

Székesfehérvár – Az elnök, Bobory Zoltán szerint egyre elismertebb a főleg irodalomszervezéssel foglalkozó Vörösmarty Társaság.

Bokros Judit

Újabb év végére tehet pontot a nyár kezdetén a Vörösmarty Társaság, amely hagyományosan a könyvnapok egyik aktív szervezője, résztvevője is volt. Korábbi programjaikról, a könyvkiadásról, a Vár folyóiratról, s úgy általában, a társaság elmúlt évi munkájáról az elnök, Bobory Zoltán beszélt lapunknak.

- Úgy érzem, elnökségem 5 éve alatt a legsikeresebb időszakot tudhatjuk magunk mögött. Egyrészt konszolidálódott a helyzetünk, másrészt sikerült megfelelni a város, az irodalomkedvelők részéről a társaság felé irányuló igényeknek. Sok rendezvényünk volt a Kossuth utcai termünkben és azon kívül, más szervezetekkel közösen, s több helyre hívtak vendégségbe az országban, valamint a határon túlra. Elégedettek lehetünk, mert több mint 10 százalékkal emelkedett a tagjaink száma, ezzel együtt a tagdíjbefizetések is nőttek. Kiadtunk továbbá 13 könyvet, amelyek között sok a színvonalas munka. Erősödött a Vár folyóirat is, sokan küldenek írásokat határon innen és túlról. Azt azonban sajnos nem sikerült elérni, hogy negyedév helyett sűrűbben, kéthavonta jelenhessen meg, mert ennek anyagi és személyi feltételei is lennének. A képzőművészeti vonalat az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör szépen képviseli – von mérleget Bobory Zoltán, aki hozzátette: a jövőben zenei programokkal bővítenék a palettát.

Fotó: Molnár Artúr

Az említett konszolidáció kapcsán elmondta, hogy ez főleg a tárgyi, személyi feltételekre vonatkozik, anyagilag nagyjából változatlan a helyzet. A működéshez minden évben hasonló összeget kapnak a fehérvári önkormányzattól, ezen kívül egyéni képviselői felajánlásokból, pályázatokon nyert pénzekből és a tagdíjakból tudnak gazdálkodni. Így sikerült megvalósítani a rendezvényeket, a könyvkiadást, s az elnök biztos abban, hogy ilyen segítséggel, támogatói háttérrel a következő évad munkája is biztosított.

Évek óta napirenden van a társaságnál a fiatalítás kérdése, szeretnének a mai tizen-huszonéves generációhoz is közelebb kerülni. Ám ez egyáltalán nem könnyű – jegyzi meg Bobory Zoltán.

- Úgy érezzük, mi mindent megteszünk azért, hogy kiszolgáljuk a diákságot, akiknek a részéről nagyobb érdeklődést várnánk. Hiszen értékes előadásaink, író-olvasó találkozók, felolvasó estjeink vannak, amelyekkel igyekszünk az iskolai tananyagot is figyelembe venni. Az viszont jó hír, hogy az elmúlt hónapokban több ifjú, tehetséges alkotó jelentkezett a Várnál, az ő írásaik a nemrég indult Trambulin rovatban – ahol első közléses szerzők mutatkozhatnak be - jelennek meg, s (A) Költő-zug (zúg) elnevezésű műhelyünkben is vannak fiatalok – tudom meg az elnöktől.

A Vörösmarty Társaság a minap zárult Ünnepi könyvhéten jelen volt kiadványaival. A programszervezésből is kivették a részüket: Öreghegyen, a Királykúton és a belvárosban rendeztek irodalmi esteket, író-olvasó találkozókat. Bobory Zoltán szerint a társaság elismertségét jelzi, hogy meghívásukra Fehérváron járt a Magyar Írószövetség elnöke, Szentmártoni János, valamint hogy javaslatukra az egyik idei díszvendég Vári Fábián László kárpátaljai költő volt.

Nyáron sem maradnak feladat nélkül, bár ez inkább fizikai, mint szellemi tevékenység lesz: a Kossuth utcai termet szeretnék kifesteni, hogy megszépült helyiségben kezdhessék majd az új évadot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!