Életmód

2015.06.14. 12:10

A sokoldalú dió

A diófa levelét, termését rengeteg betegség gyógyításánál alkalmazhatjuk Korcsmáros Györgyné, gyógynövénytermesztő szakmunkás szerint.

Tóth B. Zsuzsa

Most, amikor Szent Iván napja közeleg, itt az ideje, hogy egész évre begyűjtsük a dió gyógyító erejét. Ilyenkor ajánlatos szedni és száritani a levelét árnyékos, szellős helyen. A dió levél teaként vértisztitó, féreghajtó, sejtosztódást, rossz indulatú daganatot gátló, hasmenést szüntető. Nyaki és nyirokmirigy betegségek gyógyítója. Külsőleg a tea gyógyítja a bőrbetegségeket, bőrfertőzést, pattanást, kelést, ótvart. A zöld dió éppen most, napjainkban van az érésnek abban a stádiumában, hogy kiváló gyomorerősítő alkoholos likőr készíthető belőle. Egy liter pálinkához 30-40 zöld diót szeljünk héjastól, burkostól és rakjuk az alkoholba. Az üveget lezárva két-három hétig tartsuk a napon, ahol szépen zöldül, barnul a gyomorerősítőnk. Édesítve finom kontyalávalónak is. Nem biztos, hogy télre is marad belőle, de a gyomornak legalább jót tesz!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!