Életmód

2015.06.14. 12:10

Oldjuk az izmok feszültségét

Ajka - Hazánkban viszonylag még ismeretlen terápia az úgynevezett trigger pont terápia, amely nagy segítséget jelent a mozgásszervi rehabilitációra szorulóknak.

Tóth B. Zsuzsa

A trigger, tenderpontok az izmokban kialakuló feszültségpontok. A trigger pontok valójában kis csomók az izomban, vagy az izom és az ín átmeneténél. Jellemző rájuk, hogy fokozottan érzékenyek és jellegzetesen lokális, de akár kisugárzó fájdalmat is okozhatnak. Sok esetben ezeknek köszönhetjük a test különböző területein jelentkező fájdalmakat. Mindig tartozik hozzájuk a testen egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik. Ugyanis az izomrostok folyamatosan összehúzódott állapotban vannak, akár éveken keresztül is. Az adott izmot általában a szimpatikus idegrendszerből jövő hibás üzenetek befolyásolják. Az érzékeny részek a test négyszáz izma közül bármelyikben kifejlődhetnek, leginkább azonban a test legaktívabb izmainak - medence, csípő, váll, nyak, hát - közepében alakulnak ki.

A trigger pontokon keresztül az izom gyorsan ellazítható - tudtuk meg Halász Dániel sport rehabilitációs edzőtől. Dani szerint a triggerpontok amellett, hogy helyi vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, fokozzák az izomfeszességet is, melynek hatására további panaszok alakulhatnak ki. Például gerincfájdalom, porcsérülés, arc-,fog-, fejfájás, porckorong bántalmak, kisugárzó fájdalmak, pszeudoradikuláris tünetek. A trigger terápia jól alkalmazható önálló és kiegészítő kezelésként is, panasztól függően. Annak során alapos vizsgálatot követően és miután masszázzsal az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket kilazította, a panaszt okozó vagy arra reagáló izom trigger pontját nyomja meg a szakember. A kezelés alatt nyújtja a kötött, feszes izmokat, a gyenge, túlnyúlt izmokat pedig erősíti. A trigger pont nyomása sok esetben kicsit kellemetlen vagy fájdalmas lehet, azonban ahogy a feszült izom teljesen ellazul, idővel a fájdalom csökken, a merevség szintén, majd mindkettő elmúlik. A trigger pontok sok mindentől kialakulhatnak az izomban. Helytelen testtartástól, mozgásszegény életmódtól, krónikus túlterheléstől, traumától, stressztől. A trigger terápia segíthet például a porckorongsérv, az ínhüvely fájdalma, vállfájdalom, gerincferdülés, Scheuermann betegség, lumbago, fejfájás, hátfájdalom, nyakfájdalom, fogfájás esetén. Adott trigger pont lazításának sikere múlhat azon, hogy milyen stádiumban van az adott csomó. Mintha egy többször összecsomózott gumiszalagot próbálnánk nyújtani, de az nem tud megnyúlni teljes hosszán, sőt, hamarabb el is szakad. Hasonló képpen egy izomrost is. Viszont ha a gumiszalagot kibogoznánk, akkor sem lenne olyan, mint új korában volt. Ezért kell nyújtani, majd később az izomnak megfelelően erősíteni is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!