Szombathely

2015.06.16. 10:01

Hende Csaba: Az őszinteség politikájában hiszünk

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, választókerületi elnök őszintén beszél lapunknak adott interjújában arról, miért volt szükség a helyi Fidesz feloszlatására.

Cseszkó Tamás

- Nemrég sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a Fidesz Országos Választmányának elnöksége feloszlatta a párt szombathelyi szervezetét. Válság van?

- Abszolút nem beszélhetünk válságról, sokkal inkább átszervezésről, dinamizálásról. Már tavaly nyáron, az Európa Parlamenti választások után jómagam indítványoztam, hogy függesszük fel a szombathelyi szervezetet. Az önkormányzati választásokra való felkészülést már nem a korábbi vezetés irányította, hanem jómagam vezettem a kampányt. Most szintén az én indítványomra hozta meg az újrakezdést lehetővé tevő döntést a Kövér László vezette Országos Választmány elnöksége, amely azzal is megbízott, hogy személyesen irányítsam az újraszervezési feladatot.

 

- De miért van szükség az újraszervezésre?

- Először is ki kell jelentünk, hogy soha nem volt olyan egységes a jobboldal Szombathelyen, mint most. Azért volt szükség erre a döntésre, mert a helyi Fideszben uralkodó állapotok veszélyeztették a párt 2018-as választási esélyeit. Gondoljunk csak bele, miközben soha nem látott mértékben fejlődik Szombathely, a városlakók azt találgatták, hogy vajon igazak-e a mendemondák egyes emberekről. Megtehettük volna, hogy homokba dugjuk a fejünket, és azt mondjuk, minden rendben van, de akkor semmivel sem lennénk különbek a szocialistáknál, akik tényleg képtelenek a megújulásra. Mi az őszinteség politikájában hiszünk, ezért is mertük nyíltan felvállalni ország-világ előtt, hogy azért volt szükség az új lendületvételre, mert a „találgatásokkal teli ügyek” a szombathelyi polgárokat is zavarták. Többen panaszkodtak nálam, én pedig tudtam, hogy csak úgy tudok nyugodtan aludni, ha tiszta vizet öntünk a pohárban. Már az önkormányzati választásokon látható volt, hogy tisztességes, elismert emberek erősítették csapatunkat, akik kiváló eredményeket értek el az egyéni választókörzetükben. Az „ügyekben” érintett politikusok befolyása azonban továbbra is megmaradt, ezért a szervezet működése ellehetetlenült, és a helyi elnökséget sem sikerült megválasztani

- Nem érzi úgy, hogy ezek a zavarok gyengítik a helyi, és egyben az országos Fideszt?

- Azt gondolom, egy olyan közösségben, ahol emberek vannak, időnként muszáj megállni, és értékelni. Minden szervezet életében előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavarok, a szombathelyi Fidesz háza táján történtek után mindenképpen szükségesnek láttuk, hogy nincs fontosabb a szombathelyiek bizalmának maradéktalan megszilárdításánál. Most van a megújulás ideje. Nemcsak Szombathelyen, hanem számos más településen is átszervezés zajlik, április közepe óta Rákospalotán, Esztergomban, Edelényben, Ózdon, Hajdúdorogon, Pakson, Szigetváron, Sásdon, Nagyszénáson, és Abonyban is felszámolták - főleg belső viták miatt - a helyi Fidesz-szervezetet.

 

- Hogyan tovább? Mikorra várható a teljes megújulás?

- A Fidesz alapszabálya pontosan rögzíti azokat az eljárási lépéseket, amelyen keresztül az újjászervezés megtörténik. Egy-két hónapon belül, vagyis legkésőbb őszre lezárulhat az újjászervezési folyamat. A helyi fideszesek nagyon elkötelezett emberek, ráadásul szorgalmasak is, gondoljunk csak bele, az elmúlt évben három, nagyon kemény kampányban bizonyították tettrekészségüket. Le kell zárnunk az elmúlt évek negatív jelenségeit, hogy teljes erőbedobással arra tudjunk koncentrálni, ami a legfontosabb, Szombathely jövőjére. A következő politikai szezont már a megújult, megerősödött, új vezetéssel felálló szervezettel kezdjük meg, és folytatjuk azt a munkát, aminek már számtalan eredménye volt az elmúlt esztendőkben is. Szombathely fejlődik, elég, ha megemlítem az új belgyógyászati tömb létrejöttét, a gőzerővel épülő M86-ost, a felszámolási eljárásból kimentett és 660 munkahelyet stabillá tévő kormányzati döntéssel helyzetbe hozott Styl-ruhagyár ügyét, de továbbra is komoly feladataink vannak, hiszen előttünk van az uszoda-rekonstrukció, és az M86-os út építésének befejezése is, amely utóbbival egy több évtizedes álom válik valóra. Szombathely ugyanis végig négysávos úton, már 2 óra alatt megközelíthető lesz Budapest irányából. Miközben politikai ellenfeleink láthatóan még mindig saját magukkal vannak elfoglalva, és frusztráltak is, mivel fele ennyi eredményt sem tudnak felmutatni, mi még nagyobb frissességgel, lendülettel és aktivitással vágunk neki az előttünk álló feladatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!