Hírek

2015.06.16. 13:30

Két fiatal polgári engedetlenségi akciója miatt leállt egy kerékpárút építése Szombathelyen

Szombathely - Autóikat a fákhoz parkolták le, így akadályozta meg kedden két fiatalember, hogy fákat vágjanak ki a Szent Gellért útnál egy kerékpárút építésekor.

Némethy Mária

A polgári engedetlenségi akció miatt már három órája állt az építkezés, az egyik fánál egy Fiat, a másiknál egy Mercedes parkolt a fák tövénél. A munkások egy közeli autóban cigiztek, ücsörögtek, nem tudták folytatni a munkát.

- Hétfőn volt egy hete, hogy 160 lakó aláírásával eljuttatunk egy tiltakozó levelet a polgármesteri hivatalba, mert teljesen fölöslegesnek tartjuk ennek a rövid szakasznak a megépítését és a fák kivágását - mondta Horváth Balázs, az egyik fiatalember.

- Ezek alatt a fák alatt nőttünk fel, én már 29 éve itt lakom, értelmetlen beruházás miatt minek kivágni őket? - fűzi hozzá a másik fiatalember, Bonyhádi Zoltán. Mindketten arról beszélnek, hogy nagyon gyorsan, pár óra alatt összegyűltek az aláírások, mert a lakók úgy látják, a tervezőnek semmi nem fáj. Amit mindenki nagyon furcsáll az ügyben: a járda szintjén, a jelenleg építendőtől úgy öt-hat  méterre van már egy kerékpárút, kinek van szüksége még egyre?

Rövid időn belül megjelenik dr. Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke is a helyszínen, aki mindehhez még azt fűzi hozzá: intenzívebb kommunikációra lenne szükség minden ilyen változtatásnál, mert az itt lakók véleményét senki sem kérte ki. Ugyanezt mondja  Barczi Csaba, a Perint Lakásszövetkezet elnöke is.

Kis időbe telt, amíg a polgármesteri hivatalból megérkezik Lakézi Gábor városüzemeltetési osztályvezető.

- Itt van egy jóváhagyott terv, amit egyébként több helyen, a sajtóban is közzétettünk már, tehát lehetett róla tudni. Ugyanakkor a fák gyökérzónája már sérült, mindenképpen ki kell vágni azokat, mert Szombathelyen már volt rá tragikus példa, nem is egy, hogy fa rázuhant emberre. Vállalja ezért valaki a felelősséget?

A felvetésre, hogy pár méterre ott van már egy kerékpárút, Lakézi Gábor azt válaszolta: újra kellene mindent terveztetni, a beruházás viszont nem csúszhat.

- Mi lenne, ha csütörtökig, a városi közgyűlésig várnának a munkával, s akkor a közgyűlés tárgyalna erről a rövid szakaszról, aminek értelmetlen a megépítése? - vetette közbe dr. Nemény András. Lakézi Gábor azt felelte: neki nincs felhatalmazása a munkák leállítására.

- Jó, akkor mi itt maradunk a kocsikkal csütörtökig - mondta a két fiatal.

Amikor eljöttünk a helyszínről patthelyzet volt tehát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!