Hírek

2015.06.16. 13:55

Harmincöt éve alakult a sitkei Népi Díszítőművészeti Szakkör

Sitke - Jubileumi gálával és egy szép kiállítással ünnepeltek.

Cseszkó Tamás

Tizenkilenc tájegység népművészeti motívumait vonultatták fel Sitkén, Trencséntől Erdélyig, a Bakonytól Palócföldig. Komoly története van a sitkei kézimunkásoknak: 35 évvel ezelőtt, 1980-ban Sári Sándorné Pup Ilona alapította a szakkört.

Morgós István polgármester gratulál Gróf Lászlónénak. Fotó: Cseszkó Tamás

– Nem gondoltuk volna, hogy 35 év múlva itt fogunk ünnepelni – mondta Gróf Lászlóné, aki hosszú idő óta vezeti lelkiismeretesen a csoportot. – A sitkei asszonyoknak nagy igényük van a szépre, a családtagok pedig örülnek, számos helyen találhatunk gyönyörű hímzéseket – hangzott el. Gróf Lászlóné köszönetet mondott az önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatásáért. A kiállítást Kutszegi István, a Vas Megyei Önkormányzat nyugalmazott főtanácsosa nyitotta meg, aki beszédében rámutatott: a népi hagyományok ápolása nélkül a nemzet halott nemzet lenne. – Kézzel, ésszel és szívvel kell végezni a munkát, ez különbözteti meg a szakmát a hivatástól és a művészettől – húzta alá Kutszegi.

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a megjelenteket. Szavai szerint a magyarság ezeréves történetében mindig megtalálható volt a díszítőművészet, gondoljunk csak Gizella királynéra, aki saját maga készítette el Szent István király palástját.

Morgós István, a település polgármestere köszönetet mondott a kör tagjainak, amiért kitartó lelkesedéssel művelik hivatásukat. A Sitkei Citerazenekar is köszöntötte a művészeti csoportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!