Hírek

2015.06.16. 13:55

A lakásbetörések több mint felét felderítették tavaly Sárváron

Sárvár - A statisztikai mutatók objektív mérőszámai és a lakosság szubjektív megítélése egyaránt arról árulkodnak, hogy a Sárvári Rendőrkapitányság illetékességi területén 2014-ben is szilárd volt a közbiztonság, a lakosság biztonságérzete pedig továbbra is stabil.

Nagy Ildikó

– Sárvár városa és annak környéke a megye turisztikailag frekventált területei közé tartozik, így különösen fontos az is, hogy az ide látogatók pozitív élményekkel térjenek haza és pihenésüket ne keserítsék meg jogsértések – hallottuk Fekete Géza rendőr alezredestől, Sárvár rendőrkapitányától, aki a legutóbbi testületi ülésen a képviselőknek is beszámolt a város közbiztonsági helyzetéről.

A kapitányságvezető szerint az elvégzett munka mellett a városvezetéssel és a társhatóságokkal való példás együttműködésnek és a lakosság többnyire jogkövető magatartásának is köszönhető, hogy a Sárvári Rendőrkapitányság illetékességi területén 2014-ben az ismertté vált bűncselekmények száma 10,7 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ennek több mint felét Sárváron regisztrálták. A bűnözés összetétele és szerkezete alapvetően nem változott.

Sárvár és környéke a megye turisztikailag frekventált területei közé tartozik, így különösen fontos, hogy az ide látogatók pozitív élményekkel térjenek haza, és pihenésüket ne keserítsék meg jogsértések. A sárvári rendőrök a város nagyobb rendezvényein is szolgálnak és védenek.

– Továbbra is a vagyon elleni jogsértések, azon belül is a lopás fordultak elő nagyobb számban. A statisztikai adatok szerint a lopások száma némileg emelkedett, az elkövetési érték azonban az esetek többségében a szabálysértési értékhatár körül vagy jóval az alatt volt. Ezzel együtt célunk, hogy 2015-ben csökkentsük a lopások számát – jegyezte meg Fekete Géza.

A lakásbetörések száma húszról huszonkettőre nőtt ugyan, de 51,5 százalékkal az elmúlt öt év legeredményesebb felderítő munkáját könyvelhették el ezen a területen a sárvári rendőrök. A lakosság szubjektív biztonságérzetét egyik leginkább befolyásoló tényező a közterületen elkövetett bűncselekmények számának alakulása. Sárváron a 2013-ban történt 103 bűncselekményhez képest tavaly 99 fordult elő. Örvendetes az is, hogy ezen bűncselekmények felderítése tekintetében rendőrkapitánysági szinten tízszázalékos emelkedés mutatható ki. Pozitívumként emelendő ki az is, hogy csökkent a rongálások száma. A városlakók körében nagy felháborodást kiváltó szökőkútrongálás feltételezett elkövetőjét pedig elszámoltatták és vádemelési javaslattal fejezték be az ügyben elrendelt nyomozást.

Fekete Géza rendőr alezredes, Sárvár rendőrkapitánya. Fotó: Unger Tamás, Pajor András

A sárváriakat sem kímélik a trükkös lopók, csalók, akik hol interneten keresztül, hol az idősebbek jóhiszeműségét kihasználva követnek el jogsértéseket. E bűncselekmények csökkentése érdekében folyamatos volt a prevenciós tevékenység, fokozott óvatosságra intették a lakosságot. A járási közbiztonsági egyeztető fórum és az önkormányzatok által szervezett lakossági fórumok kiváló színterei voltak ennek a megelőző tevékenységnek.

A közlekedési helyzetet értékelve elmondható, hogy hárommal több halálos közlekedési baleset történt tavaly az előző évhez képest, azonban a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek számában 9 százalékos csökkenés tapasztalható. Ezen belül a súlyos sérüléssel járó balesetek számában jelentős mértékű, 45 százalékos csökkenés mutatható ki.

– Megköszönve az eddigi közös munkát, változatlanul célunk a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében történő hatékony együttműködés az önkormányzatokkal, a polgárőrökkel, a társhatóságokkal és természetesen mindenekelőtt a lakossággal – tette hozzá a város rendőrkapitánya.

Mindig nyitott szemmel járnak

A bűncselekmények hatékony megelőzése és a közrend fenntartása közös munka eredménye: a rendőrség számíthat a polgárőrök aktív szerepvállalására. A polgárőrök közreműködnek a rendezvények biztosításában, és mindig nyitott szemmel járnak a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!