Kultúra

2015.06.18. 13:15

Isteni színjáték: Megírták és bemutatták a Waldorf iskolások

Szombathely - A szombathelyi Apáczai Waldorf Iskola 4. és 5. osztályos diákjai Isis és Osiris drámáját mutatták be a lehető legautentikusabb helyszínen: a rekonstruált Isis-szentélynél, amely egyébként világviszonylatban is párját ritkítja.

Ölbei Lívia

Az Apáczai Waldorf Iskola 4. és 5. osztálya Isis és Osiris drámáját adta elő az Iseum – a szentély – előtt. Mayer Judit tanárnő elmondta: a gyerekek az egyiptomi ókori történelemmel megismerkedve jutottak el Isis és Osiris történetéig, amely annyira megtetszett nekik, hogy ők maguk kezdeményezték a színpadra állítását. A Waldorf-módszerhez, a gyerekek sokrétű, lelki-szellemi-fizikai fejlesztéséhez az előadások létrehozása is szorosan hozzátartozik. Olyannyira, hogy a tanárnő és a diákok együtt írták meg az Isis-történet verses szöveget, együtt készítették el a jelmezeket és találták ki a dramaturgiát. Fontos, hogy a diákok a mitológiai történet feldolgozása során több ezer éves szövegeket ismertek meg, építettek be drámájukba. Mayer Judit szerint különösen elgondolkoztatta őket Osiris holt lelkekhez intézett kérdése: „Mondd, igaz emberként éltél-e a földön?" És a kérdésre adott válaszban – amely az egyiptomi Halottak könyvéből való –, felismerték, mennyire összecseng a keresztény gondolkodással: „Nem okoztam szenvedést az embereknek, / Igazságot hamisságra föl nem cseréltem, / Nem tettem törvénytelent... / Nem öltem és nem loptam. / Nem hamisítottam mértéket. / Ember miattam sohasem könnyezett." (Isis és Osiris mítosza mindemellett a „meghaló, feltámadó isten" ismétlődő figuráján át is elvezet a keresztény kultúrkörig, gondolkodásig.)

Isisről – Isis otthonában. Az Apáczai Waldorf Iskola diákjai az Iseumban. A rekonstruált szentély és környezete kiválóan alkalmas hasonlóan „emberléptékű" előadások befogadására. Fotó: Bary Eszter

A kiállításokat is kínáló szombathelyi Iseumban egyébként évente körülbelül kétszáz iskolai csoport – hat-hétezer gyermek – fordul meg, nagyobb részük a szombathelyi iskolákból érkezik. Az Apáczai Waldorf Iskola diákjai ugyancsak már többször megfordultak itt, hogy jobban megismerjék városuk történelmét, és hozzá kapcsolódóan Isis istennő történetét. Nem mellesleg a gyermekeknek és a nézőknek egyaránt nagy élményt jelentett a Waldorf-előadás.

Tegyük hozzá: az Iseum előtere-környezete kiválóan alkalmas hasonló, „emberi léptékű" színházi produkciók befogadására (volt is már hasonló kezdeményezésre példa). Egyszer A varázsfuvola, Mozart csodálatos operája is megjelenhetne itt ismét, „kicsiben". Elvégre az Isis-szentély a Mozart-opera természetes háttere és „szereplője", akárcsak Isis és Osiris.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!