Lóerő

2015.06.18. 12:30

Szupersportkocsi, a legendás 1966-os, győztes modell emlékére

A jövő évben a Ford a vadonatúj Ford GT szupersportkocsival újra rajthoz áll a GT-Endurance Pro versenyosztályban, megemlékezve ezzel a márka 1966-os elsöprő győzelméről.

Szabó Zoltán

Az új modell a modern technológiák tárháza, hiszen az autót nemcsak az innovatív aerodinamikai megoldások és a kis tömegű, karbonszálas építési mód teszi izgalmassá, hanem minden idők legerősebb sorozatgyártású EcoBoost® motorja is: az új, ikerturbós Ford EcoBoost V6-os blokk teljesítménye meghaladja a 600 lóerőt.

A versenyautó a Le Mans-i 24 órás futamon – a sokat emlegetett Hosszútávú és Fogyasztási Nagydíjon – áll majd rajthoz jövőre, és aGT-Endurance Pro versenyosztályban vág neki a 24 órás futamnak. Az új gép a januárban bemutatott vadonatúj Ford GT szupersportkocsi alapjaira épül. A sorozatgyártású modell és a versenyautó egyaránt 2016-ban lép reflektorfénybe – pontosan 50 évvel azután, hogy az előd mindhárom dobogós helyet megszerezte az 1966-os Le Mans-i 24 órás futamon.

A vadonatúj versenyautó aerodinamikai megoldásai minimális légellenállást mellett is hatalmas leszorító erőt és kiváló menetstabilitást eredményeznek  (Fotó: ford)

Az új GT a 2016-os Hosszútávú Világbajnokság és a TUDOR United SportsCar Bajnokság minden futamán indul majd; és az autó először 2016 januárjában, a floridai Daytonában megrendezendő Rolex 24 futamon lép először pályára. (A pilóták nevét később hozzák nyilvánosságra.) A versenyjármű a Performance csoport csúcsterméke; a csoport kifejezetten azért jött létre, hogy innovatív megoldások révén dolgozzon ki megoldásokat a teljesítmény növelésére. A 2020-ig több mint 12 nagy teljesítményű modellt kifejlesztő csoport egyre több versenyen vesz részt, és szakértelme révén mind több innovációt honosít meg a nagy teljesítményű autók és alkatrészek fejlesztése terén; ennek révén a legmodernebb technológiák gyorsabban jelenhetnek meg a gyár teljes termékkínálatában. A cég számára fontos a nagy teljesítményű autók lendületesen növekvő szegmense; a vállalat felismerte, hogy a vásárlók olyan autóra vágynak, ami rendkívül takarékos, élvonalbeli technológiát kínál és remek vezetési élményt nyújt.

Az autó felépítése és formája remek útfekvésről és hatalmas teljesítményről árulkodik

A versenyautóban számos innováció működik, ám a cég úgy hiszi: ezek nem csupán arra szolgálnak majd, hogy az autó győzelmet arasson a GT-Endurance Pro osztályban, hanem arra is, hogy a márka minden termékének előnyére váljanak. Ez éppúgy igaz a legfejlettebb aerodinamikai megoldásaira (amelyek minimális légellenállás mellett is hatalmas leszorító erőt és remek stabilitást biztosítanak), mint a modern és könnyű karbonszálas anyagokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!