Nagytilaj

2015.06.21. 10:10

Megújult a nagytilaji templom teteje

Nagytilaj - Kicserélték a nagytilaji templom tetejét, egy év után visszaköltözhettek a szentmisék az önkormányzati hivatalból a templomba.

Merklin Tímea

A templom teteje tavaly márciusban csúszott meg, az északi oldalon a párkány leszakadt. Még aznap megnézte az egyházmegyei főépítész, aki statikust küldött. Megállapították, hogy a templom életveszélyes.

- Ki kellett költöztünk a templomból. Még a harangot is leállítottuk, nehogy jobban meginduljon vagy beszakadjon a tető a hangrezgésre – meséli Déri Péter esperes. - Több mint egymillió forintba került a templom tetejének terveztetése. Maga a tető 26 millió forintba került, az egyházmegye finanszírozta. A faluban is gyűjtöttünk hozzá, még az elszármazottak is adakoztak.

Amint megtudjuk, a 26 millió forintban az is benne volt, hogy mivel a rossz tető szétnyomta a falakat, azokat össze kellett fogatni, és ez a „falmegvarrás” módszerével sikerült. A varrásnyomokat is el kell tüntetni, a megrepedt freskókat is restauráltatni kell, illetve az egész templom külső-belső felújítása szükséges, amihez kellene további 25-30 millió forint.

Horváthné Kántor Klára nagytilaji polgármestertől megtudjuk, szeptember 26-án jótékonysági koncertet rendeznek, hogy a belső tatarozáshoz gyűjtsenek. Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő ad koncertet, akivel a polgármesterasszony már korábban megbeszélte, hogy eljön egyszer hozzájuk, és ennek most lesz itt az ideje.

Horváthné Kántor Klára azt is elmondja, hogy nagyon örül a falu, hogy újra a számukra oly kedves Szent Márton templomban vannak az istentiszteletek. A teljes tetőszerkezet és az egyéb javítási munkák elkészültével a hősök napján celebrálhatta ott újra Déri Péter esperes a misét. A polgármesterasszony fontosnak tartja az elődök érdemeire való emlékezést. Nagytilajban 1996-ban állítottak emléktáblát az I. és II. világháborúban elesett hősök tiszteletére. Azóta a község szép hagyománya, hogy évente egyszer ellátogatnak a hősök szobrához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!