Életmód

2015.06.21. 08:25

Jól meg kell gondolni, mit varratunk magunkra

A rendszerváltozás után a szabadsággal együtt a tetoválás is teret kapott. Divattá vált mostanra, miközben technikailag jelentős fejlődésen ment keresztül. Jobbak a festékek, megjelentek az egyszer használatos eszközök, jönnek minták a világból mindenhonnan az interneten keresztül. A tetoválók valóságos festményeket varázsolnak ránk.

Tóth B. Zsuzsa

Szi-Andor Zoltán tetováló szerint a tetoválásban az a divat most, ami egyedi, rólunk szól. A személyiségünket kifejező ábra, rajz, vagy a hozzánk tartozó családtagok kötődését jelképező szöveg. A gyerekekhez, kedveshez, vagy ahhoz, akitől búcsút kellett vennünk. Ez sokszor csak egy monogram, kis ábra, vagy egy dátum. Például a házasságkötés időpontja. Sokan a gyermekük nevét varratják magukra ábrába foglalva, de vannak extrémebb feliratok, nonfiguratív ábrák is.

- Előfordul, hogy egy régi tetoválást szeretne valaki felfrissíteni. Megunja, és szeretné eltakartatni másik mintával. Azt csak sötétebb árnyalatúval lehet megoldani, a mintával kell ügyeskedni. Aki végképp szeretné eltüntetni, lézerrel kiégettetheti az ábrát, vagy bőridegen agyag betetoválásával lehet a festéket kidobatni a bőrből. Drága dolog. De maga a tetoválás sem olcsó. Igaz, vidéken nem elrugaszkodottak az árak - mondja Zoli. Bevallja, előfordul, hogy fejtörést okoz számára, miként oldjon meg egy-egy bonyolultabb feladatot. Nem vállalja, ha nem tudja úgy megcsinálni, hogy azzal elégedett legyen ő maga is.

- Ma már különféle tűkből készített ecsettel is tetoválunk, egyre nagyobb felületet lehet árnyalni. Fontos a jó színkezelés. Nem kézügyesség kell hozzá, szerintem bárki meg tud tanulni rajzolni. Inkább azt kell látni, hogy mit akarok csinálni. A magabiztosságra nagy szükség van és a gyakorlatra, hiszen itt ma sem lehet tökéletesen javítani. Nem szívesen tetoválok senkire például negatív jelentésű ábrát. Ha valamivel nem értek egyet, az nem sikerülhet elég jól, úgyhogy inkább nem vállalom el. Aki tetováltat, tudnia kell, hogy azt nem szabad divatból tenni. Jól meg kell gondolni. Olyat varrassunk a bőrünkre, ami a lelkiségünket tükrözi, amit el tudunk képzelni ötven év múlva is magunkon. Gondoljunk csak arra, hogy miként mutat egy estélyi, vagy menyasszonyi ruhából kilátszó tetoválás. Bár mindenkihez illik, meg kell találnunk a magunk ábráját, rajzát. Fontos tudni, hogy ez egy speciális seb, amelyben tinta van. Takarni kell, de ha nagyon lefedjük, felázik a bőr. Két hétig nap sem érheti huzamosan - magyarázza Zoli. Tapasztalata szerint bár krémekkel lehet csillapítani a tetoválás fájdalmát, annak mértéke egyén függő és azon múlik, hogy mely testrészünkre készül a rajz. Mindenkinek más a fájdalomküszöbe, de a szépségért meg kell szenvedni. Kizáró ok azonban az ekcémas borfelulet, a gyulladás, a seb, a fertőző betegség.

- A tetoválás nem ott kezdődik, hogy valaki beül a székbe és a tűvel megrajzolom az ábrát. Minden feladat más és más, azokat előzőleg végig kell gondolni, rá kell készülni. Sok anyag, idő, energia, felkészülés a siker titka, ha jól akarom csinálni - vallja Zoli, akin egyetlen tetoválás sincs. Azt mondja, ha megérik arra, hogy valamit nagyon szeretne, amivel azonosulni is tud, akkor majd lesz tetoválása. Amellett nem akarja hirdető táblának használni magát.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!