Hírek

2015.06.22. 17:45

Maradjon élő bolygó a Földünk!

Nézem a képeket az újságokban. Az egyiken emberek ülnek a fűben, szemben velük egyenruhások. A másikon egy kamion hátsó ajtóinak felszakítása, s ugrálnak be az emberek, a sofőr fél, nem is mer megállni.

Munkatársunktól

Az utakon elkezdtünk félni. A tanyákon, az otthonunkban is kezdünk félni, s bezárkózunk, óvjuk gyermekeinket, mindenünket. Egy sokadik képen az Iszlám Állam propagandaképe egy kivégzésről. Fenyegető. S még folytathatnám.

Hová jutottunk? Mi indította el? Bizonyára számos tényezőt lehet felsorolni, de ezek közül is kiemelkedik a globális felmelegedés. Szárazság, forróság, a mag nem szökken szárba, mert nincs víz, nincs termés, a családnak nincs mit ennie, nincs munka, nincs semmi. Elindulnak.

A vándorláshoz persze más tényezők is hozzáadódnak, s ma már az éghajlatváltozás mint alapvető ok szinte alig érződik, háttérbe szorul. Pedig nem akarják mindenüket elhagyni.

A vándorlókból, ma már bevándorlók lesznek, s földrészünkre tömegesen hozzák saját világukat. Szokásaikat, szenvedéseiket, indulataikat, vallásukat, derűjüket, mindent. Ezeket sem akarják otthon hagyni. A sajnálat mellett félelmet is érzünk, hiszen látjuk, hogy az emberiség évezredes hagyatékát, a kultúrát hogyan pusztítják el egyes csoportok, más valláshoz tartozókat hogyan semmisítenek meg. Egyre többen érzik, menekülni kell. Persze ezek között vannak, akiket a kalandvágy is hajt. Egyelőre csak bízhatunk abban, hogy talán nincsenek közöttük olyanok, akik valami bosszúvágyat is hordoznak magukban. Legyen így!

Valaki Rómában volt pár hete egy hétvégén. Mesélte, hogy a rómaiak szinte eltűntek esténként, azok, akik szeretik az esti együttléteket, a beüléseket valahová, és sokat, vidáman, hangosan beszélgetni, együtt lenni. Nos, ez már állítólag nincs vagy csak alig. Helyette bevándorlók, sokan. Egy részük reménytelen tekintettel várja az éjt s a reggelt. Mások elvannak. Az emberi végtermék szagát lehet érezni a meleg estéken. Ez így jó lesz?

Migránsok: sokan a klímaváltozás miatt vágnak neki a világnak
Fotó: illusztráció 

És ez még lehet, hogy csak a kezdet?

Sokan, nagyon sokan egyetértenek, megoldást kell találni. A drótháló nem elegáns, ezt mindenki érzi, tudja, de most nincs más lehetőség. A fegyveres határőrség sem megoldás, mert előbb-utóbb eldurran egy eszköz, s aztán csak rosszabb lesz. Sokkal.

Mondják, hogy idén akár 120 ezernél is több bevándorló rekedhet nálunk. S jövőre? Külföldi tévék híradásai szerint (a EuroNews tévécsatorna képei, híradásai döbbenetesek) legalább félmillió ember várakozik a görögöknél, hogy elindulhasson északra, nyugatra, Líbia felől az útjukat folytatók számát legalább ennyire becsülik, Törökországon át jelenleg ennél is több ember vándorol Európába (a minap törték át a török szíriai határon emelt dróthálót). Ha minden rosszul jön össze számunkra, akkor nálunk akár a 200 ezret is elérheti az ide érkezők száma. Gondolt-e valaki arra, hogy Győr lakosainak száma 120- 130 ezer, Miskolcé, Szegedé 160 -170 ezer, Debrecené jó 200 ezer. Lélekszámot tekintve lesz egy újabb nagyvárosunk. De ahhoz mi minden kell, hogy működjön is!

Gyakran mondogatjuk egy nehéz feladat megoldásánál, hogy az alapokhoz menjük vissza. Most is ezt kellene tenni. Miért nem lehet lelassítani vagy akár megállítani a globális felmelegedést? Miért nem tudnak összefogni a nemzetek? Vagy akár mi az országon belül? Ez most nem politikai kérdés! A politikusoknak, üzletembereknek egyszer már jobban kéne hinniük a tudományban, nemcsak annak eredményeit használni s a hasznát élvezni! A klímaváltozást a természettudományokban jártas szakemberek javaslatai segítségével le lehet lassítani s talán meg is lehet állítani! Amíg a profit-érdek meghatározó, addig a globális felmelegedés csak egy mellékes esemény, amolyan tudok róla dolog marad.

Nagyon gyakran hallok ilyen megjegyzéseket akár közismert, döntések közelében tartózkodó személyektől: Hagyjátok már ezt a felmelegedési szöveget! Legalább itt lesz a Balaton-felvidéken Toszkána. S az nekünk miért rossz? Megemlítem halkan, itt akkor nem Toszkána lesz. Vagy egy másik. Miért ez az aggodalom a szén-dioxid-kibocsátással? Országunk ennek csökkentésében jól áll, régiónk meg különösen, Európa pedig kiadta a gyártásokat messzi keletre, például Kínába, Indiába. Igaz, ott keleti technológia van, de fejlődnek. Megdöbbenésemet halk, suta megjegyzésem követte: S az nem baj, hogy a Föld befordul a távol-keleti légkör alá? És a szelek... . Ugyan már, hagyjátok!

Alaszkában az autópályák mozognak, mert a fagyott talaj olvadozik alattuk. Mi lesz, ha tovább melegszik a Föld? A fagyott talajban, a jég alatt rengeteg metán van. Hol? Alaszkában, Kanada északi részén, Szibériában, például. Egy-két helyen ki is tört már, s sokáig nem is tudták ezt mire vélni. Aki erre kíváncsi, írja be a Google keresőjébe: perma-frost metán, s nézze a képeket! De van másutt is. Ha ez a sok metán kiszabadul, felmegy a légkörbe a szén-dioxid után, nos, akkor lesz a nagyobb baj, mert a metán üvegházhatása nagyságrenddel nagyobb. Stabil molekula, és sok-sok évig képes közreműködni a felmelegedésben, s mi már nem tehetünk ellene szinte semmit.

A természettudományok művelői hisznek abban, hogy a felmelegedés lassítható s talán megállítható. De ha a Föld hőmérsékletének emelkedése 2050-ig meghaladja a 2 Celsius-fokot, akkor már olyan folyamatok indulhatnak el, amelyek szinte megállíthatatlanok. Beindul a teljes elsivatagosodás. Maradjunk országunkban. A Duna Tisza közén már régóta fennáll ez a veszély. Ha nem épül meg a Duna Tisza csatorna, ha nem lesz ez a vidék csatornázva, öntözve, akkor ott is futóhomok lehet akár néhány évtized alatt, s akkor nálunk is megindul az országon belüli migráció.

A folyamatok viszonylag lassúak a következő generációkat jobban érintheti , s így ma könnyedén félresöpörhetők. Ez engem nem érdekel, nem az én nemzedékem gondja - hallottam már nem is egyszer fontos emberektől. Ezért tartom fontosnak, mint a Naplóban rendszeresen megjelenő Klímaváltozás hatásai sorozat összeállítója is, hogy együtt küzdjünk a felmelegedés ellen. Minden embernek van feladata, még ha nem is akarja elismerni, felvállalni, s inkább hanyagul félresöpri vagy másokat tesz felelőssé. Pedig a sok apró cselekvésből nagy eredmény lehet! Meg kell akadályozni, hogy a profitszerzés legyen a meghatározó, s azt, hogy így ne lehessen eldönteni mások sorsát! El kell érni, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének szükségességét mindenki elfogadja s tegyen is érte.

Kérek, mindenkit, hogy tegyen így! Úgy is, hogy csatlakozik az államfő, a köztársasági elnök által meghirdetett klímavédelmi óhajhoz, keressék fel a www.elobolygo.hu honlapot s adják le szavazatukat családjuk, gyermekeik, unokáik biztonsága érdekében, hogy a Föld élő bolygó maradjon.

A sorozatot szerkeszti: Tóth József nyugalmazott egyetemi docens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!