Keszthely

2015.06.20. 13:46

A hölgyek titkos fegyvere

Keszthely - Legyezőkiállítás nyílt szombaton a Helikon Kastélymúzeumban. A tárlaton budapesti Martonné Hollóházi Gréti legyezőgyűjteményét tekinthetik meg a látogatók.

Keszey Ágnes

Egy letűnt korban, amikor a kisasszonyok csak gardedámmal sétálgathattak vagy vehettek részt a pompás bálokon, különös jelentősége volt a legyezőknek. Kövess; csókolj meg; szeretsz?; komoly-e a szándékod?; te vagy az eszményképem!; szivesen leszek arád! – vagy éppen: ügyelnek ránk: vigyázz!; óhajtom, hogy távozzál: jelenléted igen unalmas!; mást szeretek; gyűlöllek – ilyen, s ehhez hasonló gondolatokat adtak tudtára az őket figyelő férfiaknak a hölgyek, csupán azzal, hogy hogyan tartották, csukták össze, mozgatták a legyezőjüket. A legyezőnyelv a 18. században már elterjedt volt: egyes leírások szerint közel negyven gondolatot tudtak így közvetíteni. Martonné Hollóházi Gréti sok mindent gyűjtő férjétől kapta az első legyezőket, mondván, ez nőies dolog, s aztán ő maga is kedvet kapott ahhoz, hogy újabb és újabb darabokat szerezzen be.

Színesek, szépek, hűsítenek, s beszédesek is a legyezők. Képünkön a gyűjtő, Martonné Hollóházi Gréti. Fotó: Keszey Ágnes

– A kiállításon a 18. század közepe és a 20. század eleje közti kor legyezőit ismerhetik meg a látogatók. Különböző stílusú, mintájú, fazonú darabokat mutatunk be, több országból. Ma már nem nagyon lehet találni legyezőket, amiket be lehet szerezni, azokra főleg az interneten bukkanok rá, főleg roncs állapotban, így ezeket én restaurálom. Nagyon nehéz az anyagot is beszerezni, mert a régi darabokat csak régi anyagból lehet rendbe hozni – mesélte a gyűjtő. A „Hölgyek titkos fegyvere” című kiállítás augusztus 30-ig látható a Festetics – kastélyban, melynek falai között egykoron hasonlóan üzenhettek a nemes kisasszonyok a fiatal grófoknak, hercegeknek legyezőikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!