Gazdaság

2015.06.24. 11:09

Klímaváltozás sorozat - A szőlőtermést is befolyásolja, hatására átrendeződés mehet végbe a fajtaszerkezetben

A szőlősgazdák is aggódva figyelik a globális felmelegedés szőlőikre gyakorolt hatását. A klímaváltozás nagyon összetett hatással jelentkezik a szőlőtermesztésben, némelyek drasztikusan érintik a termelőket, némelyek esetenként pozitív hatással is bírhatnak – tudtuk meg Dr. Kocsis László egyetemi tanártól.

Szám Dorottya

A klímaváltozással kapcsolatos sorozatunk – amelynek összeállítója Dr. Tóth József nyugalmazott egyetemi docens – nyolcadik részében erről beszélgettünk Dr. Kocsis László egyetemi tanárral, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti Tanszékének vezetőjével.

Földünk 27 prémium szőlőtermesztő vidékét megvizsgálva megállapítást nyert, hogy 1,3 Celsius fok emelkedés történt a vegetációs időszakot tekintve 1950 és 2000 között. A következő 50 évre két Celsius fokos emelkedést jósolnak. Európában ez az emelkedés nagyobb volt, 1,7 Celsius fok 1950 és 2004 között. Mindez két trendhez vezethet. Egyrészt azok a szőlőtermő területek, amelyek kevésbé voltak alkalmasak hőhiány miatt a szőlőfajták teljes beérlelésére, kiválóan alkalmasak lesznek a korai szőlőfajták termesztésére és lehetőség nyílik középkorai fajták termesztésére is.

Másrészt azok a területek, amelyek jelenleg kiválóan alkalmasak a legtöbb szőlőfajta termesztésére a nagy hőösszeg miatt kevésbé alkalmassá válnak vagy diszharmonikus, alkoholban gazdag borokat tudnak előállítani. Dekádonként 10-30 km-rel tolódik azonos tengerszint feletti magasságon északra a termesztés alsó határa és ennek sebessége a 2020-2050 közötti időszakban meg fog duplázódni.

Egy-egy szőlőültetvényt 30-50 évre telepítünk, erre az időintervallumra választunk termőterületet, fajtát, alanyfajtát, technológiát. A klímaváltozás hatására átrendeződés következhet be a fajtaszerkezetben, eltolódhat az arány a fehér és vörösbort adó fajták között az utóbbiak javára. Az érésidő összetorlódása a feldolgozásban problémát okozhat, ezért egy-egy területre vonatkozóan nagyon körültekintően kell eljárni, hogy az optimális érettségi állapotban lehessen szüretelni. Megnövekedhet a cukortartalom egyes fekvésekben és ez a borban mérhető alkoholtartalom növekedésével is jár.

A szélsőséges hőmérsékleti hatások gyakrabban előforduló tavaszi fagyok formájában is megnyilvánulhatnak. A korai rügyfakadást követő intenzív hajtásnövekedés fázisában lévő ültetvények jelentős mértékben károsodhatnak. A hőmérséklet változása mellett az egyenetlen csapadékeloszlás, a káros csapadékformák egyre többszöri előfordulása is próbára teszi a szőlőtermesztésünket. Aszály előfordulása esetén egyre magasabb hőmérséklet és hosszabb ideig előforduló periódusok várhatóak. Így a szárazságtűrés mindenképpen előnye lesz egy fajtának. Azok a fajták, amelyek sztóma reakciója jobb, mint pl. Cabernet sauvignon, Rajnai rizling, a szárazságot is jobban tűrik.

A klímaváltozás hatására az erős széllel érkező viharok gyakorisága is megnövekedhet. Ez szintén jelentős károkat okozhat a termesztőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!