Szombathely

2015.06.25. 17:24

Megújult a sterilizáló

Szombathely - Befejeződött a Markusovszky kórház központi sterilizálójának felújítása. 210 millió forintból teljesen átépítették és új gépekkel szerelték fel a részleget. Ugyancsak lezárult a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztését célzó pályázati program.

A Markusovszky kórházban zajló komplex fejlesztés utolsó elemeként megújult a központi sterilizáló. Itt végzik a gyógyító munka és a műtétek során használt eszközök fertőtlenítését. Az 1980-as években épült részleg felszereltsége elavult, átépítésre szorultak a helyiségek is. Több mint 200 millió forintból újratervezték és átépítették a sterilizálót, ebből 130 milliót új gépek beszerzésére fordítottak. Beépítettek új mosogatógépeket, két gőzsterilizálót és egy gőz-formaldehid kombinált sterilizáló berendezést. Megújult a gépészeti- és villamosrendszer, klimatizálták a helyiségeket, cserélték a burkolatokat.

- A sterilizálás az egyik legfontosabb, kevésbé szem előtt lévő kórházi tevékenység. Hiánya akár halálos következményekkel is járhat -  hangsúlyozta köszöntőjében Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Elismeréssel szólt a kórházi dolgozók áldozatos munkájáról, úgy fogalmazott: a kormányzat elkötelezett azért, hogy az orvosok, nővérek munkájának társadalmi, anyagi, erkölcsi elismerése növekedjen.

Dr. Balázsy Péter megyei főjegyző, Lakézi Gábor osztályvezető, Koczka Tibor alpolgármester, prof. dr. Nagy Lajos főigazgató és Harangozó Bertalan kormánymegbízott az új kardiológiai- és tüdőgyógyászati rehabilitációs ambulancián Fotó: Médiaközpont

- Öt év alatt 14 milliárd forint értékű fejlesztés történt Vas megye, Szombathely egészségügyi ellátórendszerében - emlékeztetett dr. Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: szakmailag megfelelő, 21. századi körülményeket sikerült teremteni a sterilizálóban. Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató arról beszélt, bonyolult szervezés előzte meg az átépítési munkálatokat, a sterilizálást máshol, Körmenden kellett elvégezni.

Lezárult a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztését célzó, 275 millió forint értékű projekt is. Ennek során megújították a 11-es Huszár úti Drogambulanciát és az Operatív Rehabilitációs Központot, az új belgyógyászati tömb földszintjén kardiológiai- és tüdőgyógyászati rehabilitációs ambulanciát alakítottak ki, ahol az infarktuson átesett betegek utókezelését is végzik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!