Belföld

2015.06.26. 14:13

Orbán Viktor: Magyarország meg fogja védeni déli határait

Miután nem menekültáradatról, hanem népvándorlásról van szó, a jelenlegi európai menekültügyi rendszer nem működőképes, felül kell vizsgálni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Megfelelnek Magyarország és a magyar emberek érdekeinek azok a döntések, amelyek Brüsszelben az unió kétnapos csúcsértekezletén a migráció kérdésével kapcsolatban születtek - hangsúlyozta péntek délutáni sajtértekezletén Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy megállapodás született a segítségre szoruló menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztásáról. Egyetértés volt abban is, hogy ennek a szétválasztásnak lehetőség szerint az EU határain kívül vagy legalábbis a frontországok területén kell megtörténnie. A két frontország - jelezte - Olaszország és Görögország. Magyarország úgy döntött, hogy nem kér frontországi minősítést, az országba ugyanis a menekültek nagy része más uniós tagállamból érkezik - jelentette ki a kormányfő.

A magyar delegáció jól állta a sarat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos uniós csúcstalálkozót követő, péntek délutáni sajtóértekezletén Brüsszelben. A magyar miniszterelnök utalt arra, hogy a csúcsértekezleten szerteágazó, nagy és nehéz munka folyt. Utalt arra, hogy az Európai Uniónak új, eddig nem ismert kihívással kell szembenéznie. Az unió új szakaszba lépett - jelentette ki a kormányfő,  hangsúlyozva,  hogy Európát olyan, sok millió embert érintő népvándorlás sújtja, amely nem múlik el egyhamar. Nem menekülthullámról, hanem népvándorlásról van szó - tette hozzá Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának végén 2015. június 26-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Az Európai Unió vezetői belátták, földrajzilag átfogó megközelítésre van szükség menekültügyben - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni sajtóértekezletén. A kormányfő azt mondta, a figyelem mindeddig Görögországra és Olaszországra, vagyis az odaérkező tengeri határsértőkre irányult, a balkáni, szárazföldi útvonal alig kapott figyelmet, ez azonban mostantól megváltozik. Az Európai Unió kétnapos csúcsértekezletén a kormány- és államfők megegyeztek arról, távol kell tartani a közösség területétől a menedékjog elnyerésére nem jogosultakat, s ennek érdekében együttműködést kell kialakítani a kibocsátó és a tranzitországokkal. Orbán Viktor leszögezte: mindenkinek saját kötelezettsége a határok védelme. Hozzátette: Magyarország meg fogja védeni déli határait. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ideiglenes határzár nem irányul Szerbia ellen.

Miután nem menekültáradatról, hanem népvándorlásról van szó, a jelenlegi európai menekültügyi rendszer nem működőképes, felül kell vizsgálni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni sajtótájékoztatóján. A kormányfő úgy vélte, amikor az úgynevezett dublini rendszert kialakították, még nem a jelenlegi feltételek álltak fenn, vagyis nem volt szó sokmilliós népvándorlási nyomásról. Ugyanakkor Magyarország alkalmazni fogja a dublini előírásokat, nem függeszti fel a rendelkezéseket - szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette: Magyarország egyúttal elvárja, hogy a többi ország is alkalmazza ezeket a szabályokat. Úgy vélte, ha a menekültügyi előírásokat mindenki alkalmazná, akkor a Magyarországra érkező bevándorlók száma jelentősen alacsonyabb lenne. A miniszterelnök hangsúlyozta, az EU belátta: Magyarország és Bulgária a menekülteknek az európai közösségen belüli elosztásakor speciális bánásmódot igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!