Életmód

2015.06.26. 17:14

Úszás után lépcsőzés

Balatonalmádi - Fontos a gátlások és a félelem leküzdése, ha idős korban meg akarunk tanulni úszni, éppen ezért nem könnyű, állítja Kenyeres Tibor, a Vidra SE vezetőedzője.

Heffler Péter

Kenyeres Tibor jelenleg gyermekeket oktat, de van tapasztalata az idősebb korosztály tanításában is. - Pár éve egy szabadidőúszás néven futó csoporttal foglalkoztam, ahol idősebb embereket tanítottam úszni - emlékezik vissza. - Nagyjából negyvenöt éves kor felett vártuk a jelentkezőket, és nagyon büszke voltam, hiszen például egy hetvennyolc éves nénit is sikerült megtanítani.

- Azt azért tudni kell, hogy azok, akik ilyen sokáig halogatják, hogy egyszer megtanulnak úszni, általában nagyon félnek a víztől. Ennek a leküzdése sokszor nagyobb energiát és több időt vesz el, mint magának az úszásformának az elsajátítása - tette hozzá a Vidra SE vezetőedzője, majd elmesélte azt is, hogy amikor ez a félelem elmúlt, onnantól hamar remek társasággá vált a csoport, jó hangulatban, gyorsan haladtak.

- Nagyon jól érezték magukat, látszott, hogy felszabadító számukra ez a mozgásforma. Általában valamilyen mozgásszervi betegség kialakulása, gerincsérv utáni lábadozás, hát- vagy vállfájdalom miatt döntenek az emberek úgy idős korban, hogy megtanulnának úszni. Valóban remek hatással van, hiszen hamar látványosan javulhat az állóképesség, a hétköznapi rutinfeladatok, így például csak egy lépcső megmászása is jóval könnyedebbé válik. A tudat, hogy sportol, javítja a közérzetét, és ami igazán fontos, hogy egy közösségbe tartoznak. Követendő példaként szolgálhat az, aki idős korban úgy dönt, hogy valami újat megtanul - fűzte még hozzá Kenyeres Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!