Hétvége

2015.06.26. 09:22

Világjáró tarisznya: A különös barlang

Bizony így van ez. Ahogy kimozdulsz a biztonságos otthonodból, azonnal történik veled valami. Vagy kuporogsz a szobádban és unatkozol, vagy rátérsz az ismeretlen útra, és mindenre fel kell készülnöd, még arra is, amire úgy gondoltad, hogy nem bírod ki.

Baranyi Ildikó

Emilke is megbánta már százszor, hogy útnak indult, és kalandvágya ilyen veszélyes helyzetekbe sodorta. Most éppen Nándit szidta gondolatban, ahogy menekültek a sűrű fák és bokrok között, mert miatta kerültek ilyen nagy veszélybe. Aztán arra gondolt, hogy ő hívta ide a varázslattal, tehát senkit sem hibáztathat, csak is önmagát. Kusza gondolataiból Ágota hangja ébresztette fel:

– Gyorsabban! Már a nyomunkban vannak! – Nándi klaffogott, amilyen gyorsan csak tudott, de Emilke szinte már fuldoklott a futástól.

– Nem bírom! – lihegte.

De Ágota odaugrott, és a hátára kapta. Így menekültek tovább. A tó őrei a nyomukban loholtak, és nem voltak már messze.

– Ha nem találunk egy menedéket, végünk van! – mondta Ágota.

Emilke Ágota hátán már kezdett jobban lenni, így folyton kutatott, keresett a szemével. Egyszer csak elrikkantotta magát:

– Ott egy barlang! – s valóban.

Mivel Ágota arra figyelt, hogy nehéz barátját cipelje, csak a földet nézte. A kis hörcsög viszont a magasban tudott nézelődni. Így értek el a barlanghoz, amibe gyorsan befutottak. Ott aztán Ágota ledobta magáról Emilkét.

– Na! Ez fájt! – simogatta meg hátsóját a kis pohos hörcsög.

– Nem gondolod, hogy így is tovább cipeltelek, mint kellett volna? – tette csípőre a mancsait Ágota.

– Sss! Hallgassatok már el! – ugrott közéjük a béka. – Még nem menekültünk meg. Az üldözőink is biztos, hogy észreveszik a barlangot, mint mi. Nekünk össze kell tartanunk!

– Igazad van, bután viselkedtünk! – mondta Emilke, majd megölelték egymást mindhárman.

A félelem azonban nem múlt el. A barlang sötét volt, és mély. Nem tudták, mennyi idő telt el, de a tücskök hangja elárulta, hogy újra leszállhatott az éjszaka. Ágota elhatározta, újra kémkedni fog. Fura érzés lehetett, ahogy óvatosan, lábujjhegyen kilopakodott, miközben a barlang fala mellett haladt tapogatózva. Kiérve a barlangból alig hitt a szemének, mert ez a nyári éjszaka gyönyörű volt: még erősebben hallotta a tücsköket, a levegő megtelt finom virágporral, és a hold imbolygásától szinte megszédült. A csillagok hunyorogtak a meleg éjszakában, és az egérlány szerette volna átölelni a világot örömében.

De mielőtt elmerülhetett volna ebben a csodás látványban, figyelme újra a feladatára irányult. Körbenézett, figyelt, és hallgatózott. Az őröket ugyan nem látta, mégsem akarta elhinni, hogy csak úgy eltűntek. Visszament a barlangba, és míg a többiek aludtak, ő gondolkodott, és vigyázta a barátait. Egyszer csak valami különös levendulás, tömjénes illatot érzett, és elaludt. Álmában egy sámándob hangját hallotta, és egy magasra felcsapó tüzet látott. Majd egy hangot hallott:

– Nézz a lángokba, s megtalálod, amire a választ keresed! – másnap reggel arra ébredtek, hogy valahol a közelben víz lehet, mert apró vízcseppek hangját lehetett hallani. Nándi újra boldog lett, és elindultak a hang irányába. De a barlang mélye olyan titkot rejtett, amire nem is számítottak. Ha legközelebb is velem tartasz, te is megtudhatod!

(Folytatjuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!