Hírek

2015.06.29. 08:04

Három feketemunkás egy szombathelyi építkezésen – milliós lehet a bírság

Szombathely – Nem jelentette be három alkalmazottját kettő cég, amelyik egy szombathelyi építkezésen dolgoztatta munkavállalóit.

Bakos Ágnes

Több millió forintot is fizethet az a két cég, amelyik feketemunkásokat alkalmazott. Előzetes adatgyűjtés után mentek ellenőrizni a NAV munkatársai egy szombathelyi építkezésre. 12 cég 53 alkalmazottja dolgozott a helyszínen. Kiderült, hogy három munkás feketén tevékenykedik.

Illusztráció: Szendi Péter

A NAV munkatársai előzetes adatgyűjtést követően jelentek meg egy szombathelyi építkezésen, ahol 12 gazdálkodó 53 alkalmazottját ellenőrizték. Megállapították, hogy – az ellenőrzés megkezdéséig – két vállalkozás mulasztotta el munkavállalói foglalkoztatásával kapcsolatos bejelentési kötelezettségét, összesen három munkavállalót feketén alkalmaztak.

Cséve Szabolcs, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága sajtóreferense elmondta: nem egyedi ellenőrzésről van szó, kiemelten ellenőrzik a fekete foglalkoztatást. Külön figyelmet kap az építőipar, de a vendéglátásnak és a szállítmányozásnak is fokozott figyelmet szentelnek a revizorok – Vas megyében is.

A pénzbírság mellett a nyilvánossággal is "büntetik" a szabályszegő cégeket: a jogerősen elmarasztalt gazdálkodók adatait, akik nem jelentették be alkalmazottaikat, folyamatosan közlik a hatóság internetes oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!