Hírek

2015.06.30. 14:21

Minden, amit a mosógépcsere-programról tudni lehet Vas megyében

Megyei körlép - Szerdától már pályázhat új mosógépre, a kereskedők már teljes készültségben várják a rohamot. Összeállításunkban minden tudnivalót elmondunk, mit kell tennie, ha ön is lecserélné az energiafaló mosógépét.

Budai Dávid

Ha éppen mosógépvásárláson töri a fejét, akkor van egy jó hírünk, ha pedig éppen tegnap vett egyet, akkor pedig egy rossz. Szerdán indul ugyanis a mosógépcsere-program, amelyet az Otthon melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hirdetett meg, július elsejétől elsőként a nyugat-dunántúli régióban – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben – lehet pályázni. A pályázat beadása régiónként változik és igen, most Vas megye az elsők között van. Ami igazán jó hír, hogy támogatást minden magyarországi lakóhellyel rendelkező cselekvőképes nagykorú magánszemély kaphat, aki viszont már megvette az új mosógépet az utólag nem igényelhet támogatást. De ne aggódjon, még ilyenkor sincs veszve minden, csak akkor megint kell vennie egy készüléket, de nem baj, mert mosógépből soha nem elég.

Fotó: Szendi Péter

És akkor lássuk megéri-e bajlódni a kizárólag elektronikus úton beadható pályázat kitöltésével. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár ötven százaléka, de készüléktípusonként limitált a felső határ. Így A+ kategóriájú mosógép beszerzése esetén 25 ezer, A++ mosógépnél negyven ezer, míg A+++ kategóriájú gép vásárlásakor 45 ezer forint a támogatás legnagyobb összege. Vagyis ha ügyesen választunk, akkor fél áron moshatjuk ezentúl a szennyest, és a támogatási összeg megoszlásából jól látszik, a program célja, hogy minél energiatakarékosabban mossunk. Egy 2013-as tanulmány szerint ugyanis a magyarországi háztartásokban levő háztartási nagygépek 46 százaléka nyolc évnél idősebb, a mosógépeknél ez az arány pedig már meghaladta a 49 százalékot. Az államnak annyira fontos, hogy lecseréljük az energiavámpír gépeket, hogy fél milliárd forintot áldoz rá, ebből a Nyugat-dunántúli régió csaknem egymillió lakosa kis híján ötvenmillió forintért szállhat harcba.

A harcba indulók márpedig sokan vannak, legalábbis Szombathely egyik műszaki szaküzletében ezek a tapasztalatok. Németh Balázs műszaki eladó elmondta: napi szinten legalább tízen érdeklődnek a mosógépcsere-program után, hasonlóan a hűtőgépcsere-programhoz, ami szerinte eleinte elég döcögősen indult. Sokan ugyanis azért nem pályáztak, mert azt gondolták, hogy szociális helyzetük ezt nem indokolja. A kevés jelentkező miatt, így végül csaknem mindenki hozzájuthatott az új hűtőjéhez, aki beadta a pályázatot. Az eladó úgy látja, a mosógépcsere-program még sikeresebb lesz, éppen ezért ők is felkészültek a rohamra, ez egyrészt a beszerzést érinti, másrészt tájékoztató anyagot nyomtattak a vásárlóknak, amin minden lényeges információ megtalálható, bár a tapasztalat azt mutatja, a vásárlók már felkészülten érkeznek. Nagyon sokan tanultak a hűtőgépcsere-programból, ezért az érdeklődők tisztában vannak azzal, hogy hol kell pályázni, viszont amit megszoktak kérdezni az az, hogy melyik kategóriára mennyi támogatást kaphatnak. Németh Balázs elmondta azt is: a mosógépcsere-programmal a vásárlók kétszeresen is nyernek, hiszen nem csak olcsón vehetnek egy új gépet, hanem a lakás energiafelhasználása is számottevően csökkenni fog, ráadásul nem csak az áramon, hanem a vízen is spórolhatnak egy új géppel. A szakember szerint ugyanis az öreg mosógépekhez képest az újak fele ennyi energiát használnak csak fel.

Kijelenthető, ezzel a programmal mindenki jól jár, így nem is kérdés, pályázni kell. A pályázóknak azonban nem árt néhány szabályt betartaniuk. Először is támogatás kizárólag a pályázati portálon található regisztrált kereskedőktől beszerzett mosógépek cseréjéhez jár. Az NFM által közzé tett lista szerint Vas megyében összesen négy kereskedő vesz részt a programban, Szombathelyen és Körmenden kettő-kettő. A használt gépeket új, energiatakarékos elöl- vagy felültöltős automata mosógépre lehet cserélni, viszont mosó-szárító gép, illetve szárítógép beszerzéséhez támogatás nem nyújtható. Aki most arra gondol, hogy az udvar végében álló évek óta virágcserépként funkcionáló keverőtárcsás mosógép majd jó lesz cserekészüléknek, az rossz nyomon jár, két okból is. Először is a keverőtárcsás típus nem minősíthető felültöltős mosógépnek, vagyis ezeket a készülékeket a kereskedők nem vehetik át. Másrészt, csak és kizárólag teljes készülék leadása lehetséges, szemmel látható hiánnyal rendelkező készülék cseréjére nincsen lehetőség. Ezért ha a régi mosógép zsinórját már szárítókötélként használják, akkor az sem lesz megfelelő. Ennek oka az, hogy a támogatás nyújtásának feltétele, hogy a gépcserével minimum tíz százalék energia- vagy minimum húsz kilogramm CO2-megtakarítás elérése szükséges, így a készülék elszállítása során a kereskedő ellenőrizheti a készülék működőképességét. Amennyiben a cserével az előírt minimális megtakarítás elérhető, nincs akadálya a pályázat benyújtásának. Ne aggódjon, egy fikarcnyi műszaki érzékre sem lesz szüksége, ugyanis a cserével elérhető megtakarítási adatokat a pályázati portál automatikusan határozza meg (számítja ki) a leadni kívánt háztartási készülék és a kiválasztott, megvásárolandó készülék adatai alapján.

Miután sikeresen beadtuk pályázatunkat, arról 120 napon belül a miniszter dönt. A döntés lehet az előterjesztett pályázat támogatása, tartaléklistára helyezése, illetve annak elutasítása. Szerencsére nem kell négy hónapon keresztül a körmünket rágni, akkor sem, ha sem elutasítást, sem megerősítést nem kapunk, mivel a vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az NFM hivatalos honlapján, valamint a pályázatbenyújtó felületen hirdetményt tesz közzé a pályázati kiírás felfüggesztésének pontos idejéről. Amennyiben a döntés kedvező, akkor sem kell fejvesztve rohannunk az új mosógépünkért, mivel a Támogatói Okirat elektronikus átvételét követően a vásárlásra harminc nap áll rendelkezésünkre.

Ha időközben a sikeresen pályázó meggondolja magát és nem a pályázatban szereplő cserekészüléket kívánja leadni, hanem mondjuk a nagymama még elnyűttebb Hajdú-mosógépét, akkor ezt a Támogatói Okirat módosítása nélkül még akkor sem teheti meg, ha a nagyi gépe többet fogyaszt, mint a pályázatban megjelölt leadandó készülék. Jó tudni, hogy az új gép házhoz szállításáért és beüzemelésért a kereskedő kérhet díjazást, azonban a régi készülék átvételéért és elszállításáért a kereskedő nem számíthat fel díjat. Végezetül pedig, aki esetleg mosógépüzlet nyitásán töri a fejét, miután az egész rokonság sikeresen pályázott, az jól gondolja meg döntését, mivel a mosógépek három évig nem adhatók el, sőt más lakásba sem vihetők át. A kötelezettségek megszegése a támogatás visszafizetését vonhatja maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!