Őriszentpéter

2015.07.02. 15:09

A népesség megtartása a cél

Őriszentpéter – Látszik már a stratégia, amivel megtartható és ide csábítható a fiatalság – nyilatkozta Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere.

Bakos Ágnes

Az Őrség ismert turisztikai vonzerejét használnák arra, hogy letelepedésre és itt maradásra csábítsanak fiatalokat. Kevesen élnek a térségben, kevés a munkalehetőség is. Viszont a külső piaca óriási az Őrségnek, Őriszentpéternek is, méghozzá a turisztikai vonzerő, az ismertség által – sorolja Őr Zoltán polgármester.

– A legfontosabb cél, hogy a térség népességmegtartó erejét erősítsük – mondja Őriszentpéter első embere. A külső piacra kell a helyi termék, márpedig a helyi termelés munkahelyeket teremt, helyben lesz munkalehetőség.

Őr Zoltán polgármester az őrségi vásáron: a turisztikai rendezvény erős külső piacot jelent. Fotó: Szendi Péter

A rendezési terv módosítására is szükség lesz – mondta Őr Zoltán. A módosítással meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a fiatalok letelepedhessenek a térségben és Őriszentpéteren.

– Ennek egy formája lehet például a Fecskeház-projekt, ahol ingyen és bérmentve tudnánk úgymond „szolgálati lakásokat" a fiatal, letelepedni szándékozóknak.

A Fecskeház-program lényege, hogy a fiatal házasok külön erre a célra épített bérházakban bérelhetnek lakást, majd egy előtakarékossági szerződést vállalva tovább léphetnének egy saját vagy nagyobb otthonba. A fecskeház önmagában nem új keletű dolog: több európai uniós államban alkalmazzák már, köztük olyan projektekben is, amelyek célja az elvándorolt, tehetséges fiatalok visszatérésének ösztönzése. Magyarországon több város is igyekszik ezzel a módszerrel lehetőséget biztosítani a fiataloknak az otthonteremtésre. Itthon 2010-ben élesztették újjá a programot – most Őriszentpéter is kivenné a részét.

A letelepedés lehetősége mellé gazdaságfejlesztés is szükséges – mondja a polgármester. Vállalkozói központot alakítanának ki Őriszentpéteren. Ingyen irodahelyiséget, kereskedelmi helyiséget biztosítanának a vállalkozásoknak – könnyítve a terheiken és segítve a letelepedést.

A lakhatás és a vállalkozások segítése a város rövid távú tervei között szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!