Vasvár

2015.07.03. 08:52

Mi köze van a könyvtárnak a rezsicsökkentéshez? - A hegyhátiak harmadik otthonában jártunk

Vasvár - A könyvtár az otthonunk és a munkahelyünk után a harmadik olyan hely lehet az életünkben, ahol kulturált körülmények között tölthetjük az időnket - ezt az ideát rendeli intézménye és a térség könyvtárainak működtetéséhez Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár igazgatója.

Merklin Tímea

A Hegyhát kulturális életében különösen fontos szerepet töltenek be a könyvtárak, hiszen oda be lehet menni, ha valaki számítógépezni akar.

- Az a filozófiám, hogy a könyvtár nem önmagában való intézmény, hanem a hasznos szabadidőtöltés színtere, ahol nem csak olvasni lehet. A város elképzeléseivel, programjaival, a Nagy Gáspár Kulturális Központtal együttműködve dolgozunk - mondja Gyöngyössi Zsuzsanna. - A vasvári könyvtárhoz a térség 22 települése tartozik, mindenhol van művelődési ház és könyvtár, de nincs mindenhol számítógép, internet. Olyan is van, ahol tízéves, lassú gépek vannak. Mindenhol nyitott, kulturális közösségi tereket alakítottak ki, vonzó, kellemes környezetet, a vasvári könyvtár a példa. Nekünk 15 számítógépünk van, amelyeket szándékosan az olvasóteremben helyeztünk el, hogy lássák közben: itt újságok is vannak, tévé, DVD, társasjátékok. Lehet akár a babzsákokon heverészve újságokat lapozgatni, több kötetbe beleolvasni. Rendszeresen szervezünk számítógépes tanfolyamokat, idősek, fiatalok, még az értelmi fogyatékosok számára is. Sokszor a fiatalokat is tanítani kell, mert nem tudják arra használni a számítógépet, amire való, hogyan kell megtalálni a megfelelő információkat. Ma már egy felsőoktatási felvételi is elképzelhetetlen számítógép nélkül.

Megtudjuk: iskolaidőben sok gyerek jár a könyvtárba, itt töltik minden délutánjukat. A nyári szünidőben pedig a még több szabadidejüket töltik itt. Most éppen egy hétig zárva van a gyerekkönyvtár, nekik ez az egy hét is nagyon hiányzik.

Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár igazgatója. Fotó: a szerző

A "harmadik hely" fogalmát Gyöngyösi Zsuzsanna csak alkalmazta a könyvtárukra, de nem ő találta ki, hanem Ray Oldenburg amerikai szociológus alkotta meg az otthonunk elsőségével és a munkahelyünk "második otthon" jellegével összefüggésben, azoktól független közösségi teret értve alatta. Számos előnyös tulajdonsága között említi, hogy a "harmadik hely" közel hozza egymáshoz a környéken élőket, az újonnan érkezőknek és a látogatóknak ez "a közösség kapuja". Elősegíti a különböző művészeti csoportok kialakulását, közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és a felnőtteket, barátságok is születhetnek itt. Fontos találkozó helye lehet a nyugdíjasoknak, csökkenti a megélhetési költségeket azáltal, hogy amíg a fűtött, világított környezetben tartózkodnak, nem nő otthon a rezsi.

- Nyílt, befogadó környezettel várjuk a látogatóinkat, ahol az emberek jól érzik magukat, szívesen jönnek. A "harmadik hely" kritériumai már sok tekintetben ráillenek az intézményre, és az elkövetkezendő évek során szeretnénk még inkább a vasvári polgárok "harmadik helyévé" emelni a könyvtárunkat - fogalmazza meg célkitűzését az igazgatónő. Fontos hozzátenni: a Bendefy könyvtárban az alapszolgáltatásokat ingyenesen lehet igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!