Olvasó

2015.07.03. 08:28

A Magyarság Házában jártak a gencsapáti hagyományőrzők

Gencsapáti - Kiállítással, néptánc- népzenei műsorral, gencsapáti kézművesek bemutatóival és gasztronómiai helyi jellegzetességekkel az ország szívében jártak a hagyományőrzők.

Civil Tudósítónktól

„Őrvidék határon innen és túl” címmel a Magyarság Házában képviselték szűkebb pátriánkat, az őrvidéki barátaikkal közös produkcióban. A Boglya Népzenei Együttes, az Őri Banda citerazenekar és Népdalkör, a Csörge Népzenei Együttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes közös műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

A Mátyás templom előtt a közreműködők. Fotó: a szerző

Gencsapáti kézművesek kiállítása és bemutatói tették még emlékezetesebbé a napot Bodorkós József fafaragó, Bodorkós Józsefné gyöngyfűző, Jáger Imréné népi szövő, Vincze Alfonzné és Császár Józsefné tojásfestők portékáit és tudományát csodálták meg a látogatók.

Császár Józsefné tojásfestő

Vértes Ildikó mézeskalácskészítő munkáit, az In memoriam Pesovár Ernő című kiállítást, a Gencsapáti Néptáncegyüttes történetét bemutató tárlatot is megmutattuk a nagyérdeműnek. De kóstolhattak kalinkót, csörgét (pogácsát) őrvidéki pálinkát és Gergácz István gencsapáti borait is az érdeklődők.

Vincze Alfonzné tojásfestő

A kiállítást Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere ajánlotta a hallgatóság figyelmébe, köszöntőt mondott Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója. Csodálatos nap volt, amely valóban az összetartozást jelképezte. A napra, de a Magyarság Háza munkatársaira, szakmai törekvéseire is igaz a szlogen: „Szeressük vissza Magyarországot”

 

Varga Albin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!