Sport

2015.07.04. 07:49

Nyolcezernél is többen Balaton-átúszáson

Délután fél hatkor még 130-an voltak a vízben, összesen a nap végére 8162 fő úszta át a Balatont.

Tóth B. Zsuzsa

Szántó László, a 33. Balaton-átúszás főszervezője elmondta, mindet megtesznek azért, hogy az úszók biztonságban legyenek. Százhatvan vitorlás, kishajó áll sorfalat az úszúfolyosón, hogy szükség esetén vizet, szőlőcukrot, vagy éppen menedéket adhassanak az úszóknak. A hajókon akár pihenni is lehet, majd úgy folytatni a távot, de aki feladja, annak a partra szállításáról is gondoskodnak.

A reggeli nyolc órás rajtnál Risztov Éva úszó olimpikon ugrott vízbe elsőként, majd az úszú válogatott is nekivágott az 5,2 kilométeres távnak. Aztán egyre tömöttebb sorokban kígyóztak a jelentkezők, hogy a rövid orvosi vizsgálatot követően csobbanhassanak. A víz hőfoka reggel 23 fok volt, a levegő ennél is melegebb, a felkészült úszók számára ideálisak a körülmények. Aki úgy érzi, 13.30-ig még nevezhet és 14 óráig elrajtolhat, hogy aztán Balatonbogláron célba érve elmondhassa, megúszta az ideit.


Fél kórház személyzete vigyáz az úszókra

A Balaton-átúszás szervezői mindent a biztonságnak vetnek alá, az úszás gerince az úszófolyosó. Amellett mindkét parton esetkocsi rohamkocsi, mentő és több orvos áll készenlétben. Erről beszélt a Naplónak Szántó László.

Szántó László főszervező szerint a legfontosabb az úszók biztonsága 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Három egészségügyi hajó van a vízen, tulajdonképpen egy fél kórház személyzete itt van. Az átúszás nem verseny, fontos, hogy ezt mindenki szem előtt tartsa. Bár az idejét bárki leellenőrizheti otthon, hiszen az indulásnál és az érkezésnél is leolvassuk a karszalagokat. Azonban jó, ha mindenki a saját tempójában úszik, és amennyiben úgy érzi, megpihen, vagy feladja az úszást – mondta Szántó László. Az eddig megrendezett Balaton-átúszások között volt olyan, amelyiken tízezernél is többen indultak, és akadt olyan év, amikor elmaradt a program. Tíz éve nem volt olyan, hogy az első kiírt időpontban megrendezhették volna, mert vagy az időjárás vagy a víz hőfoka nem engedte. Idén azonban sikerült. Bár a nyolc órás rajtnál még a szokásosnál kevesebben voltak, délelőtt hömpölygött a tömeg, sorra érkeztek az úszni vágyók a révfülöpi mólóra. Bemelegítés után voltak, akik még sportkrémekkel is bekenték magukat, vagy neoprén ruhát öltöttek, mások jógáztak az úszás előtt.

A déli órákig több mint hétezren vágtak neki a Balaton-átúszásnak. A megmérettetést feladók számának aránya nem magasabb a korábbi évek hasonló adatainál. Mentésre nem volt szükség eddig. A legidősebb nevező egy 93 esztendős férfi, aki fiával úszik. A keleties szél tartja magát, hol gyengébb, hol erősebb, de annyira nem, hogy különösebben zavarná az úszókat. A víz még ma is egyre melegszik, ez jó hír, hiszen sokan több órán át a Balatonban vannak, mire telejesítik a távot.

Délután fél hatkor még 130-an voltak a vízben, összesen a nap végére 8162 fő úszta át a Balatont. A program során 180-an gondolták úgy, hogy mégsem tudnak megbirkózni a távval, ez a szám arányaiban megfelel a korábbi évek adatainak. Elsősorban a meg-megélénkülő keleti szél miatt gondolták meg magukat legtöbben. Aki ugyanis nem szokta meg a szabad vízben való úszást, annak nehézséget okozhatott a szél. A mentők pihenhettek, nem volt szükség a segítségükre, az úszók biztonságban partot értek. Köztük Erdei Zsolt, azaz Madár, is, aki már nem először teljesítette a távot.

A Révfülöp és Balatonboglár közti 5,2 kilomóteres távot idén 8162 úszó teljesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!