Vasvár

2015.07.06. 15:00

A könyvtár új filozófiája

Vasvár – A könyvtár az otthonunk és a munkahelyünk után a harmadik olyan hely lehet az életünkben, ahol kulturált körülmények között tölthetjük az időnket.

Merklin Tímea

Ezt az ideát rendeli intézménye és a térség könyvtárainak működtetéséhez Gyöngyössi Zsuzsa, a vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár igazgatója. A Hegyhát kulturális életében különösen fontos szerepet töltenek be a könyvtárak, hiszen be lehet menni, ha valaki számítógépezni akar, sok helyen nincs otthon.

– Az a filozófiám, hogy a könyvtár nem önmagában való intézmény, hanem a hasznos szabadidőtöltés színtere, ahol nemcsak olvasni lehet. A város elképzeléseivel, programjaival, a Nagy Gáspár Kulturális Központtal együttműködve dolgozunk – mondja Gyöngyössi Zsuzsa.

– A vasvári könyvtárhoz a térség 22 települése tartozik, mindenhol van művelődési ház és könyvtár, de nincs mindenhol számítógép, internet. Olyan is van, ahol tízéves, lassú gépek vannak. Mindenhol nyitott, kulturális közösségi tereket alakítottak ki, vonzó, kellemes környezetet, a vasvári könyvtár a példa. Nekünk 15 számítógépünk van, amelyeket szándékosan az olvasóteremben helyeztünk el, hogy lássák közben: itt újságok is vannak, tévé, DVD, társasjátékok. Lehet akár a babzsákokon heverészve újságokat lapozgatni, több kötetbe beleolvasni. Szervezünk számítógépes tanfolyamokat, idősek, fiatalok, még az értelmi fogyatékosok számára is. Sokszor a fiatalokat is tanítani kell, mert nem tudják arra használni a számítógépet, amire való, hogyan kell megtalálni az információkat. Ma már egy felsőoktatási felvételi sincs számítógép nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!