Otthon

2015.07.06. 18:55

Évente tisztítsuk a klímát

A mostani forróságban is hasznos lehet a klímaberendezés, ám néhány fontos szabályt érdemes betartani a használatuk során, hogy elkerüljük a betegségeket.

Marton Attila

Az autók klímája mellett a lakásokban felszerelt berendezéseket is tisztítani kell, ellenkező esetben az ezekből kikerülő baktériumok és kórokozók a felső légutakba kerülve megbetegedéseket okozhatnak, mondta érdeklődésünkre Naményi Miklós, a Veszprém Megyei Tüdőgondozó és Szakrendelő tüdőgyógyásza. Veszélyforrás lehet és megterheli a szervezetet az is, ha a kinti hőmérsékletnél tíz–tizenöt fokkal hidegebbet állítunk be a klímaberendezésen, mondja a szakember, aki azt javasolja, a kettő közötti különbség lehetőség szerint ne haladja meg az öt Celsius-fokot. A nem megfelelően beállított hűtő-fűtő eszközöknél előfordulhat, hogy túlságosan száraz levegőt fújnak, ami, ha hosszabb időn keresztül irritálja a torkot, hangszalag- vagy torokgyulladáshoz is vezethet, tette hozzá Naményi Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!