Hírek

2015.07.10. 12:39

Milliárdos a viharkár - A bejelentések száma jelenleg is óráról órára nő

Vas is ott van a legjelentősebb károkat szenvedett megyék között. A kár országosan elérheti a hárommilliárd forintot. A biztosított ingatlanok száma Vas megyében, az országos átlaghoz hasonlóan mintegy 72 százalék.

Július 8-án délután hatalmas vihar vonult végig az országon. A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) becslése szerint a szerdai vihar káreseményeinek száma megközelíti a 20 ezret, a becsült kárérték pedig elérheti akár a 3 milliárd forintot is. A szerda délután átvonuló vihar következtében a csütörtök kora délutáni összesítés szerint több mint 5 ezer kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz, ennek összesített kárértéke már akkor meghaladta a 700 millió forintot. A bejelentések száma óráról órára nő, és várhatóan a hét végén, illetve a jövő héten is folytatódik. Az egy kárra jutó átlagos kárösszeg eltérő a biztosítóknál: 50 és 170 ezer forint között szóródik, az eddigi tapasztalatok szerint azonban igen sok a nagy összegű, egymillió forintot is meghaladó kár.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, Fejér, Veszprém, és Vas megyéből érkezett.

Húszezer bejelentés

Megkerestük Gilyén Ágnest, a MABISZ Kommunikációs főosztályvezetőjét, aki elmondta, Vas megyére vonatkozó konkrét adatokkal nem rendelkeznek, sőt a most közölt összesítések is csupán becsült adatok, hiszen folyamatosan érkeznek jelenleg is a kárbejelentések a biztosítókhoz. Hozzátette, a szükséges kárenyhítést követően javasolt minél hamarabb bejelentést tenni a biztosítónál, így hamarabb lehetséges a helyszíni szemlére megfelelő időpont egyeztetése a kárszakértővel. Több biztosító már a vihar másnapjának reggelén jelezte, hogy megerősíti telefonos, illetve személyes ügyfélszolgálatát annak érdekében, hogy minél előbb megkezdődhessen a károk rendezése. A hazai ingatlanok mintegy 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással és Gilyén Ágnes szerint ez az arány Vas megyére is jellemző. 2010 óta folyamatos csökkenés mutatkozott a piacon, ez idő alatt 93 ezerrel csökkent a biztosított ingatlanok száma. Igaz, 2014-ben megállt a lakásbiztosítási állomány zsugorodása, a piacon mutatkozó néhány ezres szerződésszám-növekedés azonban egyelőre csak óvatos bizakodásra adhat okot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!