Kultúra

2015.07.10. 18:08

Fürdőélet Vaszaryval - A híres festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás

Tihany - Csaknem harminc Vaszary festményből álló kiállítás nyílt a Kogart galériában. A művek egy része ritkán látott darab, mely magángyűjteményekből származik. A tárlat november elsejéig tart nyitva.

Prevics Éva

Vaszary János fürdőéletet bemutató műveit állították ki a Kogart galériában. A festőművész. grafikus nemcsak a Balatont ábrázolta, hanem a riviéra hangulatát is. A megnyitón elhangzott: Vaszary a 20. század első évtizedeinek egyik legnagyobb hatású művésze volt. A kiállított művek a 20-as, 30-as évek könnyed világához kapcsolódnak, Vaszary nagyvonalú ecsetkezeléssel, egyedülálló műcsoportot hozott létre.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején kiterjedt volt a fürdőélet. Sokaknak volt kedvenc helye, ahová visszajárt. Vaszary életművében a víz és a levegő mindig is a festészet médiuma volt mondta Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese a kiállítást megnyitó beszédében. Kiemelte: két olyan kép van a tárlaton, mely klasszikusan nem a 20-as, 30-as évek csillogó, látványos világát hozza. A Fényes fürdő Tatán című képen a művész mesterien ábrázolja a forróságot és a hűsítő vizet, mellyel a vibrálást akarta megragadni. A Fürdőzők pedig látszólag egy visszafogott, satírozott kép, de igazából a vízbe szaladó emberekkel a mozgást akarta szemléltetni.

Vaszary nemcsak fürdőzőként, hanem turistaként is tekintett a tájra. 1927-ben az Isztriára látogatva alkotott sokat, 1934-ben pedig a Rapalloi öböl változatait festette meg tette hozzá Szücs György. Az első világháború alatt és a húszas években emberi borzalmakról is festett, a világháború kegyetlen pillatanait megragadó műveket is létrehozott. Szűcs György hozzátette: Vaszary János mindig is egy mérce volt.

A tárlaton egy tucat magángyűjteményből származó anyagot is megtekinthetnek az érdeklődők, melyek között van igen ritkán bemutatott, különlegesen értékes darab is.

Vaszary egyik megrendelése a tihanyi Limnológiai Intézethez kötődik; az épület tanácstermébe nagy méretű táblafestményt készített. Bár a pannónak az ötvenes években nyoma veszett, az alkotás egyik előkészítő tanulmányát bemutatják a november elsejéig nyitva tartó kiállításon.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!