Kultúra

2015.07.10. 18:18

George Gershwin: Minek az istent keresni, ha ott lapul belül?

Dunaújváros - Nagy várakozás előzte meg a Petőfi Művészeti Liget szerdai színházi előadását. A Madách Színház művésze karöltve egy remek énekesnővel Gershwin szerelmeit állította színpadra. Kellemes este ígérete.

Balla Tibor

Az első magyar jazz-fantasy Szabó Zoltán Attila alkotása, tudható meg a színlapról. Csakúgy, mint az, hogy a rendező Márkó Eszter, George Gershwin bőrébe Barabás Kiss Zoltán, a két meghatározó nő, Kay Swift és Paulette Chaplin kosztümébe pedig Fehér Adrienn bújik, de még azt is, hogy a sminkért és a hajért Leblanc Ica felelt. Az egyéb közreműködők nevét is tudhatnánk, hiszen a szórólap feltünteti, csakhogy a színpadon egy szál zongoristát látunk, a füzetben pedig két név áll.

Láthatóan utazó előadásnak készült eleve, hiszen a színpadon csak egy méretes fotel és egy zongora várja a nézőket. nem is kell több. A történet valójában nem is történet, hiszen a megrázóan rövid életű amerikai zeneszerző halála utáni időben járunk, amikor még vár a bebocsájtásra isten színe elé, de már az étlapon a manna szerepel. Itt találkozik élete két meghatározó szerepet játszó asszonyával, két nagy szerelmével, akik közül az egyik jelesül épp Charlie Chaplin feleségeként éli hétköznapjait. Évődő visszatekintés az önmardosó életre, ahol aki művésznek áll, utat nyit a félelmeinek , apró betekintés a szerelmek okozta gyötrelmekre, mikor ilyenek hangzanak el, hogy hálás vagyok neked, ezért hagylak el .

Mindez persze a legnagyobb slágerek sorára felfűzve, hisz a Porgy és Bess, vagy a Kell a ritmus, a Mily csodás egyszer már biztos siker volt. Ha ez nem lenne elég, a szerző belecsempészi Seress Rezsőt és a Szomorú vasárnapot is.

Eddig a bombasiker receptjének tűnik, ám mindehhez szükség lenne legalább közepes színészekre is. Csakhogy a két főszereplő teljesítménye nem érte el egy színitanoda vizsgaelőadásának színvonalát sem. Fél óra taps nélkül múlt el. Barabás Kiss minden megszólalásában hamis, modoros, Leslie Nilsen szerű rajzfilmfigurát gyárt a zeneszerzőből, énekes megszólalásai sem emlékezetesek. Fehér Adrienn legalább énekben remekel. Nagy kár.

A Teátrista-díjas színésznő komoly vállalkozással áll a közönség elé a ligetben vasárnap este. Erdős Virág, Forgách András, Tóth Kriszta, Karafiáth Orsolya és Varró Dániel verseiből válogatott önálló műsort, hogy meg- és bemutasson egy helyét és útját kereső lányt, csajt, nőt, anyát a harmadik ikszen túlról.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!