Hírek

2015.07.10. 09:10

Önzetlen segítség - A véradásnak sok pozitívuma van

A hősök köztünk élnek. Sokszor nem is sejthetjük, kik törődnek szeretteinkkel vagy barátainkkal.

Szántó Renáta

Egy anonim közösség tagjai mindent megtesznek, hogy a rászorulókat támogassák. Önzetlenül segítenek, a legdrágább kincsüket adják másokért, másoknak. Lapunk rendszeres véradókat kérdezett élményeikről.

A vért az emberek tisztelik, de félnek is tőle. Ősidőktől fogva misztikus jelentéssel ruházzák fel. Babonák kapcsolódnak hozzá, a tisztaságot és a barbár szokásokat egyszerre foglalja magában. Ambivalens mivolta miatt napjainkig sokan ódzkodnak látványától. Az első véradás többek között ezért is igazi bátorságpróba, ami a tévhit ellenére nem fáj.

- Tizennyolc éves korom óta adok vért. Az első alkalomra barátnőkkel jöttem munkából. Mivel semmilyen rossz tapasztalat nem ért azóta sem, évente egy-két alkalommal visszatérek. A fiaimat viszont nem tudom rávenni, hogy jöjjenek el velem – meséli Orosz Antalné.

Kámán Szabolcs és Orosz Antalné (Fotós: Györkös József)

Négyszázötven milliliter vér levétele mindösszesen négy-nyolc percet vesz igénybe. Az egész folyamat, adminisztrációval és a szükséges orvosi vizsgálatokkal együtt is maximum huszonöt perc. Kámán Szabolcs szerint ezt hozzák fel az ismerősök közül a legtöbben, hogy sok. A fiatalember úgy gondolja, hogy ez csak kifogás. - Ennyi időt senki sem sajnálhat, ha igazán segíteni szeretne – foglalja össze véleményét Szabolcs.

A másik - véradók környezetében - gyakran hallott indok a félelem, miszerint a tű vastag és az eljárás biztosan nagyon fáj. Az önkéntes segítők ezt megcáfolták, egyhangú véleményük alapján egy apró szúrást érez csak az ember. A vérellátóban dolgozók precíz és szakszerű munkájának köszönhetően senki sincs kitéve lelki traumát jelentő fájdalomnak. Ezt inkább csak bebeszélik maguknak a bizonytalankodók, hogy tudják mire fogni a távolmaradást.

- Aki egyszer rászánja magát a segítségnyújtás eme fajtájára, az később már úgyis természetesnek veszi, hogy visszatér – mondja lelkesen Koller Bernadett, a sokadik alkalom előtt.

A véradásnak sok pozitívuma van. Az eljárás szűrővizsgálat is egyben, mely kontrollt nyújt az önkénteseknek az egészségi állapotukat illetően. A folyamatot követően a szervezet felfrissül, így a véradók még egészségesebbnek érzik magukat. A pillanatnyi kellemetlen tűszúrás emlékét mindig felülírja a büszkeség élménye és a „jót tettem” érzés. A megkérdezettek többségét az motiválja, hogy aprósággal tud hatékonyan segíteni. Sokan pedig családi okokra hivatkoznak, amik kezdőlökést biztosítottak az elhatározáshoz. Valaki miatt adnak vért, másokért.

Hétköznapi hősök, akik minden egyes alkalommal három emberen segítenek. Tettük önzetlen, s pont ezért a legnemesebb. Vért minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt adhat.

Címkék#véradás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!