f1

2015.07.09. 11:09

Nem biztos, hogy Vandoorne felkerül az F1-be

Stoffel Vandoorne szerint nincs rá garancia, hogy jövőre ülést kap az F1-ben – még akkor sem, ha megnyeri a GP2-es címet.

Gyimesi Brigitta

Fotó: McLaren

A 23 éves belga McLaren-junior jelenleg 65 ponttal vezeti a GP2-es bajnokságot Alexander Rossi előtt. Azonban Fernando Alonsónak és Jenson Buttonnek egyaránt többéves szerződése van a McLarennél, valamint a csapat tartalékpilótája, Kevin Magnussen is még a képben van – Vandoorne tudja, ennyi konkurencia között nehéz lesz feljebb lépnie.

„Az F1 mindig is egy rendkívül versenyképes sport volt” – nyilatkozta Vandoorne. „Ezzel mindenki tisztában van. Sajnos már voltak olyan pilóták, akik nagyon jó képességekkel rendelkeztek, ám mégsem jutottak el az F1-be. Hasonló helyzetben találhatom magam én is; még ha meg is nyerem a GP2-t idén, korántsem biztos, hogy jövőre az F1-ben leszek. Természetesen igyekszem a legjobbat kihozni magamból, küzdök érte, és remélem, nem kerülök majd parkolópályára.”

Vandoorne szerint a GP2-ben mutatott formája mindenesetre potenciális jelöltté teszi a McLaren egyik üléséért.

„Nem tudok ennél többet tenni” – folytatta a belga. „Amikor autóba ülök, mindig a maximumot próbálom kihozni az időmérőkön és futamokon egyaránt – ez az egyetlen módja annak, hogy jó pozícióba hozzam magam a jövőmet illetően.”

A tesztpilótai szerepkörből adódóan Vandoorne rengeteg időt tölt a McLaren szimulátorában, tapasztalatgyűjtés céljából pedig rendszeresen kap lehetőséget a csapattól éles tesztre is: legutóbb az Osztrák Nagydíjat követő idényközi teszten ülhetett autóba.

„Úgy érzem, készen állok az F1-re” – tette hozzá Vandoorne. „Tavaly már teszteltem a McLarennel, ami nagyon jól ment. A második szezonomat töltöm a GP2-ben, ami szintén remekül halad. Ausztriában is vezethettem az autót, ott sem volt semmi probléma; reggel esett ugyan egy kicsit, de délutánra minden rendben volt. Készen állok az F1-re.”

A fiatal pilóta nem egyszer beszélt már a jövőjéről Ron Dennisszel és Eric Boullier-vel.

„Rendszeres beszélgetéseket folytatok Ronnal és Erickel” – mondta Vandoorne. „Egyértelműen megmondták, hogy az idei célom a GP2 megnyerése; ez az a hely, ahol bizonyítani tudok, így a bajnoki cím jelenleg a legfontosabb. Természetesen az F1-ben szeretnék lenni jövőre, ezért dolgozom már kisgyerekkorom óta, ám jelenleg csak a GP2-re koncentrálok. Szerződésem van a McLarennel – erre a munkára összpontosítok, és mindent megteszek, amit kérnek tőlem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!