Kultúra

2015.07.13. 10:48

Félkomoly Weöres-opera - A Sáry László-workshop után szerdán premier a WSSz-ben

Szombathely (öl) – Bartók életművéből kihagyhatatlanok színpadra szánt darabjai, úgyhogy a Bartók Fesztiválról sem hiányozhat a színház – szerencsére mostanában nem is hiányzik.

Ölbei Lívia

Az idén a nemzetközi hírű budapesti Maladype Színház és a Quaartsiluni Ensemble koprodukciójában elkészülő Sáry László-kisopera bemutatójának örülhetünk a Weöres Sándor Színházban. Ez a Remek hang a futkosásban. Az „operalibrettó” is Weörestől való.

MINDEN MÁSKÉPPEN. Az ajánló szerint „szöveg és zene tökéletes egymásra találása Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperája”. Ráadásul Sáry előtt aligha jutott volna eszébe bárkinek Weöres Sándor versét alapul venni, a Téma és variációkat operaszövegkönyvnek választani. A „félig komoly opera” műfaji meghatározás azt jelenti, hogy az egyórás előadásban minden másképp zajlik, mint egy „megszokott, konvencióink által elvárt” operában: „Miközben könnyesre neveti magát a közönség a szöveg csattanóin és a zenei poénokon, mindaz, ami Sáry művében létrejött, szívszorító és katartikus, és tökéletesen kifejezi a jelen kor hangulatát.” A szokatlan hangzás alapját az ütősök adják, amelyhez – kitelesítve az összművészeti kuriózumot – énekesek és a nemzetközi hírű Maladype Színház színészei csatlakoznak. Az előadás rendezője Balázs Zoltán, a Maladype Színház művészeti vezetője, aki nem először találkozik Weöressel és Sáryval. (Korábban Weöres Sándor Theomachia című darabjából rendezett előadást Béres Ilonával a főszerepben, átütő sikerrel.) Ezek szerint a 75 éves Sáry László műve „a zeneszerző méltó ünneplését, valamint a kortárs zeneművészet és színházművészet ritka együttállásait kínálja közönségének”. Az előadás a szombathelyi bemutató után országos turnéra indul.

ESZKIMÓ REMÉNY. A Qaartsiluni Ensemble nevének első fele alaszkai eszkimó kifejezés, össszetartást, reményt, valami nagy kitörésre való várakozást jelent. Az együttes 2012 tavaszán indította el a „Közép-Európai Portrék” című programját.

MALADYPE. A Remek hang a futkosásban – félig komoly opera 12 képben Weöres Sándor Téma és variációk című versére – tehát a budapeszi Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble koprodukciójában kerül színre. A zeneszerző, Sáry László ma 17 órakor nyílt workshopot tart a WS Színházban, bemutató ugyanitt: 15-én (szerda) 20 órakor, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programjában. Zenei vezető: Rozmán Lajos, rendező: Balázs Zoltán. Előadják: Huszárik Kata, Szilágyi Ágota – ének, próza Duffek Ildikó, Kéringer László – ének Petrovics Anna, Rákóczy Anna – fuvola Rozmán Lajos – klarinét Borbély László – zongora.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!