Életmód

2015.07.15. 12:22

Múltidéző színek és ízek

Divatba jött a hagyományok ápolása.

Barta Éva

Régi ízek illata csalogat a falunapokon, városi rendezvényeken, hajdani viseletekben sétálnak a hölgyek és urak a főutcán, bő szoknyában és csizmában ropják a csárdást az alkalmi színpadokon, a művelődési házakban, faluházban pedig a rég múlt idők történéseit idézik fel. Így épül a láthatatlan híd a generációk között. Ennek a hídnak a fő építőmesterei a nyugdíjasok, akiknek már nemcsak kedvük, tapasztalatuk, hanem idejük is van a gyűjtésre.

A hagyományőrző kedv átragad az unokára is a veszprémi Padányi Gimnáziumban például családfákat állítanak a diákok, de családtörténettel foglalkoznak a Vetés Albert Gimnázium tanulói is. A Mesél a múlt pályázatra számos érdekes idős ember életútját jegyeztek fel és küldtek be a diákok, de legszívesebben saját családjukból merítették a témát. Számomra is feledhetetlenek a családi hagyományok, történetek, amelyek szerencsémre tele vannak derűvel, szeretettel. Itt a nyári szünidő, ezekről is érdemes mesélni az unokáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!