Tudomány

2015.07.15. 16:48

Genetikai vizsgálat a a rendellenességek kiszűrésére

A legújabb szűrővizsgálatokkal csaknem száz százalékos bizonyossággal megállapítható, Down-kóros-e a magzat.

Marton Attila

A legújabb szűrővizsgálat során anyai vérből magzati DNS-t vizsgálnak, a szűrést a terhesség kilencedik és huszadik hete között lehet elvégezni - mondta érdeklődésünkre Szigeti Zsanett, a Csolnoky Ferenc Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetője. A magzati korban végzett szűrővizsgálatok feladata a méhen belüli fejlődési rendellenességek kimutatása, valamint a kromoszóma rendellenességekre nagyobb eséllyel bíró terhességek kiszűrése. A leggyakoribb magzati fejlődési rendellenességek közé tartoznak a szívfejlődési rendellenességek, valamint a kromoszómarendellenességek közül a Down-kór, magyarázta a szakember.

Szigeti Zsanett elmondta, az ultrahangvizsgálatok mellett a kismama vérét is elemezhetik
Fotó: Balogh Ákos

Utóbbi minden hétszázadik terhességnél fordulhat elő. Az első szűrővizsgálatokat a terhesség 12-13. hetében (első trimeszter) végzik el valamennyi kismamán: az ultrahangvizsgálat a nagyobb magzati fejlődési rendellenességek, valamint a Down-kórra gyanús jelek - például vaskos nyaki redő - kiszűrésére alkalmas. Ugyanebben az időszakban lehetőség van anyai vérből a Down-kór valószínűségét is megállapítani. A terhesség 18-20. heteiben (második trimeszter) végzett ultrahangvizsgálat - amelyet korábban genetikai ultrahangvizsgálat hívtak - szintén a magzati fejlődési eltéréseket, és a kromoszómarendellenességre gyanús ultrahang eltéréseket szűri ki, tette hozzá az osztályvezető főorvos.

Az OEP az első és a második trimeszterben végzett ultrahangvizsgálatokat fedezi, valamint indokolt esetben - ha a szívfejlődési rendellenesség kockázata magasabb az átlagnál - a magzati szív ultrahangvizsgálatát is fizeti. A biokémiai, vérből történő szűrővizsgálatokat azonban a szülőknek kell állniuk.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!