Életmód

2015.07.15. 12:29

Kati válaszol - Na és most ki a főnök?

Férjem vezetőbeosztásból ment nyugdíjba megszokta, hogy dönt, irányít.

Napló

Eddig működött közöttünk a munkamegosztás ő főnök volt a munkahelyén, én pedig az otthonunkban. Csakhogy most fordult a kocka, egész nap itthon van és mintha a titkárnője lennék, utasítgat, eligazít, terveket készít. Szóval borult a nálunk megszokott rend. Ha szóvá teszem, azt mondja, hogy csak segíteni akar. Egyikőnk sem találja helyét ebben az új rendszerben, egyre többet zsörtölődünk egymással. Hogyan tovább, miként őrizhetjük meg a békességet? 

Kedves olvasónk megfogalmazta, mi a leglényegesebb oka a nehézségeiknek, egyre gyakoribb zsörtölődéseiknek: egy új rendszerben kell megtalálniuk azt az egyensúlyt, amelyet sok éven át létrehoztak, őriztek, és amely most felborulni látszik. A konfliktus éppúgy része a házastársi kapcsolatnak, mint azok az elemek, amelyek összetartják azt, ám ha egy adott élethelyzet nem jó számunkra, ne érjük be panaszkodással, merjünk változtatni, ahogy Ön is megtette az első lépést. Ha jól értem, akkor eddigi életében a háztartás vezetésének nagy jelentősége volt abban, hogy kellő önbizalma legyen, a sok pozitív visszajelzés segítette önértékelését, biztosította lelki egészségének fenntartását. Megszokott pozíciójának elvesztése rosszul esik Önnek, de megteremtette azt a hiányt, amelynek pótlása talán egy új életfeladatában valósulhat meg. Gondolkodjunk együtt: pozitív energiáit hasznosíthatja úgy, hogy nagyszülővé, szupernagyivá válhat, vagy az otthonán kívüli, önkéntes, segítő feladatokban lelheti meg az újabb siker-forrást. Engedje át férjének azt, amiben ő találja meg az új egyensúlyát, megértő társként biztosan érzi, hogy neki szüksége van erre az átmenetre. Ön pedig lépjen ki a négy fal közül, biztosítson „énidőt” magának, tervezzen, szervezzen, segítsen a rászorultaknak, fordítsa felszabaduló erőit mások javára. Meglátja, örömét leli majd abban is, ahogy az új „rendszer” és az újra megtalált béke kedvére lesz párjának is. 

Kérdéseiket várom a [email protected] e-mail címen is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!