Sportvilág

2015.07.16. 06:29

Vigyázz, kész, Kamion-Eb!

Ketyeg az óra, közeledik szeptember első hétvégéje, amikor a Hungaroringre látogat a kamion-eb mezőnye

Gyimesi Brigitta

Fotó: Tajthi Andrea

Tudjuk, egyelőre mindenki az „F1-es Magyar Nagydíj” nevű betegségben szenved, amivel nincs is baj; ám a szeptember 5-6-ai hétvégét mindenki vésse fel a naptárába, ugyanis 25 év után először rendeznek kamionversenyt a Hungaroringen! Ha az 5 és fél tonnás, 1100 lóerős és 160 km/h-val robogó szörnyetegek így önmagukban nem csigáznak fel, van egy remek indokunk, miért látogassatok ki Mogyoródra: a tavalyi Európa-bajnok Kiss Norbert nagy valószínűséggel csodálatos győzelmekkel fogja elkápráztatni a közönséget – habár a bajnoki cím megszerzésére még nincsen esély a magyar pályán, Norbi hatalmas lépést tehet a címvédés irányába, és ki ne szeretné a helyszínről végignézni, ahogy egy újabb magyar büszkeség a csúcsra tör?

A „csúcsra tör” egyáltalán nem túlzó kifejezés. Pontosan a szezon felénél járunk, öt versenyre már sor került, az ötször négy futamon pedig Norbi 12 győzelmet szerzett, ami nem kis teljesítmény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a szezonbeli győzelmek rekordja 16. Mivel a magyar versenyhétvége a hetedik a naptárban, Norbi az augusztus végi cseh fordulón már akár be is állíthatja ezt a rekordot, így a Hungaroringre kilátogatók jó eséllyel rekorddöntésnek (legrosszabb esetben rekordbeállításnak) lehetnek szemtanúi.

Július 15-én tartották az esemény hivatalos sajtótájékoztatóját, ahol természetesen Norbi is elmondta véleményét az idei szezonról és a szeptemberi magyar futamról: „Nagyon jól érzem magam, az idei év roppant jól indult, szerencsére sorban tudjuk nyerni a versenyeket, így ilyen szempontból minden rendben van. Hálás köszönetem a csapatnak, azért, hogy ott vagyunk, csináljuk, nyomjuk, és kitartóan dolgoznak a versenykamionon; a siker talán legnagyobb titka a háttérmunka, és az, hogy a technika jó legyen – enélkül bármit csinálhatok, nem fog működni. A szezon második felében pedig jön ugye a Hungaroring, amit nagyon-nagyon várok már. Évek óta dolgozunk ezért, így nagyon örülök, hogy sikerült ezt most elérnünk, és megmutathatjuk hazai közönség előtt is ezt a versenysorozatot. Az elmúlt 25 évben természetesen nagyon sokat változott és fejlődött ez a sport; most már prototípus versenykamionokkal versenyzünk, amelyek már sokkal közelebb vannak a versenyautókhoz, mint az utcai kamionokhoz. A sport maga is egyre profibbá vált, mindenki egyre komolyabban veszi, a csapatok is mindent megtesznek, hogy azt a plusz egy-két tized másodpercet megtaláljuk. Nagyon szoros a verseny, hiszen a tavalyi évben is néhány pontnak köszönhetően tudtam csak elhódítani a bajnoki címet. Idén egy kicsit előrébb vagyunk, de így is versenyhétvégéről versenyhétvégére nagyon közel vagyunk, pár tized dönt el mindent – csak az a különbség idén, hogy ez a pár tized eddig a mi javunkra döntött J Folytatni kell ezt a jó munkát, hogy a szezon hátralévő részében, és a Hungaroringen is jó eredménnyel tudjuk megörvendeztetni a kilátogató szurkolókat. Ami a magyar versenyt illeti, nem is tudom még, hogy hogyan készüljek rá, el sem tudom képzelni, milyen lesz. Remélem, hogy nagyon sokan ki fognak jönni és szurkolni fognak nekünk.”

Aki szimpla kamionversenyre számít, nagyot téved; Major György, a promoter képviselője hangsúlyozta, ez nem versenyhétvége lesz, hanem egy igazi fesztivál: „Nekünk az volt az álmunk, hogy 25 év után visszahozhassuk Magyarországra a kamionversenyt, amely szerintem az autóversenyzés egyik csúcsa. Azonban nem csak szimpla versenyhétvégét szeretnénk rendezni; nem az lenne a cél, hogy legyen négy futam, azokat mindenki nézze meg (és persze szurkoljon Norbinak), hanem az, hogy szombat reggeltől vasárnap estig a család kijöhessen és különféle programokon vehessen részt, minden korosztály megtalálja majd a szórakozását, még különféle gyerekszigetek, játszóházak is lesznek. Azt szeretnénk, ha ezt a két napot mindenki jó kedvvel és vidámsággal töltené el – ezért is döntöttünk egy Ákos-nagykoncert mellett. Azt gondolom, hogy a tíz versenyhétvégés sorozatból a két legjobb hétvégét a nürburgringi és a Le Mans-i szervezők rendezik, mindkét helyszínen százezer fölötti nézőszám van. A 25 évvel ezelőtti magyar futamnak 130.000-es közönsége volt. Mi hosszútávon gondolkozunk, és azt szeretnének elérni, ha két-három éven belül mi is hasonló nézőszámmal büszkélkedhetnénk. Akkor nemzetközi szinten a tíz hétvégéből nagyon az elején lennénk, másrészt büszkék és elégedettek lehetnénk, amiért visszahoztuk hazánkba ezt a sorozatot és nagyon sok emberrel megkedveltettük.”

Bizony, nem olvastatok félre semmit: a versenyhétvégén maga Ákos is fellép, akinek idei húszkoncertes turnéján a hungaroringi fellépés lesz a Budapesthez legközelebb eső koncertje, így aki Pest megyében lakik és nagy Ákos-rajongó, ne hagyja ki ezt az alkalmat! Természetesen felmerülhet a kérdés: ha már kamionverseny és Ákos egy helyen, mennyibe kerülhet a jegy? A válasz roppant megnyugtató: a szervezők rendkívül családbarát jegyárakkal készültek, a hétvégi családi jegy (két felnőtt és két gyerek) mindössze 9900 forintba kerül, amely nem is olyan rossz ár egy egész hétvégés kamionos programért és egy nagykoncertért. Maga Ákos is felhívta rá a figyelmet, hogy „egy hétvégi családi jegy kevesebbe kerül, mint egy szimpla jegy egy budapesti előadásunkra; nagyon ember- és családbarát árakat kínálnak, a mi jegyáraink egy átlagos előadáson ennek bőven fölötte vannak, ami a versenyhétvége során most kvázi mellékprogramként fog szerepelni”.

Valóban látványos eseményre számíthattok tehát, ahol a magyar sport- és kultúrélet nagyjai karöltve szórakoztatják a közönséget, mindezt nagyon magas színvonalon – ahogyan a sajtótájékoztatón elhangzott, „amit Ákos nemzetközi szinten képvisel a zenében, azt képviseli Norbi az autóversenyzésben”. Ha valaki tehát megkérdezi, mit csináltok szeptember első hétvégéjén, ne habozzatok rávágni, hogy a ’Ringre látogattok!

A galéria megtekintéséhez kattints az alábbi képre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!