f1

2015.07.16. 11:39

Új kihívás az F1-nek: megtalálni a tökéletes egyensúlyt

Már ami a motorok teljesítményét illeti.

Komenda Vivien

Fotó: Mercedes AMG Petronas

Több csapatfőnök is egyetért abban, hogy kiegyensúlyozottabbá kell tenni az erőviszonyokat a gyártók között.

A Mercedes hatalmas előnnyel rendelkezik jelenleg, ennek köszönhetően már rengeteg új ötlet, esetleges szabálymódosítás látott napvilágot.

Bernie Ecclestone például egész egyszerűen befagyasztaná a legjobb motorok további fejlesztéseit.

Ez a radikális változásról szóló ötlet persze nem tetszik sem a Mercedesnek, sem a Ferrarinak, hiszen így nem fejleszthetnék tovább motorjaikat, tehát ebből származó előnyükről le kellene mondaniuk.

A Mercedes azóta úgy nyilatkozott, nyitott arra, hogy egy kicsit változtassanak a szabályokon, például 2016-ban is több fejlesztés legyen elérhető, amennyiben a Renaultnak és a Hondanak erre szüksége van.

„Ha ez az, amire a többieknek szükségük van, vagyis ezt érzik szükségesnek ahhoz, hogy közelebb kerüljenek hozzánk, megfontoljuk a dolgot.” – nyilatkozta Toto Wolff Silverstoneban.

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier egyetért Toto Wolffal, nem a Mercedestől kell elvenni a lehetőséget, inkább azért küzd, hogy a gyengébb csapatok valamiféle segítséghez juthassanak.

„Egyetértek Totoval, nem szabad betiltani egy csapat fejlesztési lehetőségét sem, ugyanakkor ez egy verseny, és lehetővé kell tennünk, hogy a pilóták egymás ellen küzdhessenek.”

„Azt gondolom, egy kicsit változtatnunk kell a szabályokon, hogy minden csapat versenyképesebb lehessen. Lehet, hogy te leszel jobb, lehet, hogy valaki más, de az esély mindenkinek adott.”

A Red Bull főnök Christian Horner szerint ez egy összetett kérdés. „Bizonyos szempontból fontos dolog, azonban arra figyelni kell, hogy ne nehezítsük meg a top csapatok dolgát.”

„Azt gondolom, a legjobb megoldás, ha hagyjuk fejlődni azokat a csapatokat, amelyeknek meg van erre a lehetősége.”

„Minden bizonnyal nehéz lenne kiegyenlítetté tenni a mezőnyt, de ez egy olyan feladat, amit folyamatosan szem előtt kell tartanunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!