Hírek

2015.07.18. 07:29

Itt a parlagfű – szmogos lehet a levegő a kánikulában

Az olykor megmutatkozó záporok, zivatarok ellenére bőven vannak pollenek a szombathelyi levegőben.

Bakos Ágnes

Megjelentek már a parlagfű pollenszemei. A legerősebben allergén növény virágpora egyelőre alacsony számban van jelen a szombathelyi pollencsapdában – jelentette az Országos Környezet-egészségügyi Intézet. Nem csak az allergiások miatt kell és érdemes megszabadulni a gyomnövénytől, hanem a bírság miatt is:

Július elsejétől már büntetnek a hatóságok, ha virágzó parlagfüvet találnak földterületeken. A büntetés mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A legjelentősebb a megyeszékhelyen a kültéri allergén gombák jelenléte a levegőben, eléri a nagyon magas szintet.

A pázsitfűfélék és a csalánfélék intenzitása magas, közepes mennyiségben mutatkozott a szombathelyi pollencsapdában az útifű.

Jelen vannak, de alacsony számban a kenderfélék, a libatopfélék és a lórom pollenszemei.

A kevésbé jelentős allergének közül alacsony koncentrációban, de mutatkozik a fenyőfélék, a hársfa, a szelídgesztenye, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora.

A szmogot illetően a hétfő volt a kritikus nap a héten, Vas megyében. Akkor feldúsult az ózon Szombathely és Szentgotthárd levegőjében is, azóta viszont tiszta a levegő: egyik szennyezőanyag sem éri el az egészségügyi határértéket Vas megye levegőjében – de ez változhat a kánikulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!