Életmód

2015.07.22. 16:07

Befőzések ideje

Tapolca, Berhida - A tapolcai piacon a legkelendőbb most a sárgabarack és az uborka tudtuk meg az egyik árustól, Baracsi Jánostól. A tapolcai Rátosi Józsefnének és a berhidai Pazárné Somogyi Máriának a befőzésről is szól a nyár.

Szabó Péter Dániel

A tapolcai piacon a legkelendőbb mostanában a sárgabarack és az uborka – tudtuk meg az egyik árustól, Baracsi Jánostól. - A sárgabarackból vödörszámra is visznek, pedig magas az ára mert kevés termett. De lejjebb már nem fog menni. Kapható már őszibarack is, abból több félét kínálunk, de még egyik sem magvaváló, az később érik. A lecsóhoz való paprikát, paradicsomot keresik még nagyon, újdonság pedig a nyári alma. A sárgadinnyének már jó ára van, és a szilvát is viszik. Keresett a kovászolni való és a salátának készíthető uborka – mondta Baracsi János.

A szép áruból válogatott sárgabarackot egy vödörbe Rátosi Józsefné. A négyszázkilencven forintos barack árát sokallta ugyan kissé, de azt mondta, ha egyszer muszáj befőzni, akkor nincs mit tenni.- Megvesszük, mert minden évben főzök lekvárt. Tavalyelőtt sokat készítettem, úgyhogy tavaly nem kellett, de idén újra veszek nagyjából tíz kilót. Hagyományosan készítem el, cukorral, kis szalicilt teszek a tetéjére, aztán fejre állítom az üveget pár percre. Nagy a család, hat unka van Szombathelyen és Zalahalápon. Mindent megesznek, édesszájúak. Palacsintába, zserbóba kerül a lekvárból, de szeretik az egyszerű lekváros kenyeret is. Uborkát már raktam el, most készül a csalamádé, épp mielőtt eljöttem, akkor raktam rá a borként. Hazamegyek, összekeverem, rakom az üvegbe és kész. Aztán majd még szilvalekvárt főzök be, buktába jó lesz télen. Nagyon kicsi kertünk van otthon, pár paradicsom, paprika, karalábé, egy sor zöldség fér csak el, muszáj venni néhány dolgot a piacon – mondta Rátosiné.kép: Baracsi János szerint a legkelendőbb a sárgabarack, a lecsónak valók és az uborkamásik kép: Rátosi Józsefné lekvárt főz tíz kilónyi sárgabarackból minden nyáron.

- A sárgabarackból vödörszámra is visznek, pedig magas az ára mert kevés termett, de lejjebb már nem megy. Kapható már őszibarack is, abból többfélét kínálunk, viszont még egyik sem magvaváló, az később érik. A lecsóhoz való paprikát, paradicsomot keresik nagyon, újdonság pedig a nyári alma. A sárgadinnyének már jó ára van, és a szilvát is viszik. Nagyon keresett a kovászolni való és a salátának készíthető uborka mondta Baracsi János a tapolcai piacon.

A szép áruból válogatott sárgabarackot egy vödörbe Rátosi Józsefné. A négyszázkilencven forintos gyümölcs árát sokallta ugyan kissé, de azt mondta, ha egyszer muszáj befőzni, akkor nincs mit tenni.

Megvesszük, mert minden évben főzök lekvárt. Tavalyelőtt sokat készítettem, úgyhogy tavaly nem kellett, de idén újra veszek nagyjából tíz kilót. Hagyományosan készítem el, cukorral, kis szalicilt teszek a tetejére, aztán fejre állítom az üveget pár percre. Nagy a család, hat unka van Szombathelyen és Zalahalápon. Mindent megesznek, édesszájúak. Palacsintába, zserbóba kerül a lekvárból, de szeretik az egyszerű lekváros kenyeret is. Uborkát már raktam el, most készül a csalamádé, épp mielőtt eljöttem, akkor raktam rá a borként. Hazamegyek, összekeverem, rakom az üvegbe és kész. Aztán majd még szilvalekvárt főzök be, buktába jó lesz télen. Nagyon kicsi kertünk van otthon, pár paradicsom, paprika, karalábé, egy sor zöldség fér csak el, muszáj venni néhány dolgot a piacon mondta Rátosiné.

A Berhidán élő Pazárné Somogyi Máriának évtizedek óta a befőzésről is szól a nyári időszak. Családi házban élünk a férjemmel, s nagy kertet művelünk, ami sok finomsággal megajándékoz minket. Vétek lenne nem felhasználni a gyümölcsöket és zöldségeket, s persze a család, főképp az unokák számítanak is a házias ízekre mondja a Berhidai Kertbarát Kör egykori vezetője.

A klasszikus receptek mellett szeretek kísérletezni, kedvelem a különlegességeket. Az elmúlt hetekben készítettem például bazsalikomos paradicsomlekvárt, málnás rebarbaradzsemet, rumos-csokoládés meggylekvárt, levendulás eperlekvárt és kamillás-mézes almadzsemet, de fehérborzselé és többféle csatni is pihen a kamrában, amelyeket főképp húsok mellé szoktunk fogyasztani meséli Mária, aki húsz esztendeje költözött férjével a berhidai házba, előtte Veszprémben, egy kilencedik emeleti panellakásban éltek.

Rátosi Józsefné lekvárt főz az idén tíz kilónyi sárgabarackból, édesszájúak az unokák. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mindketten vágytunk a kertes ház adta szabadságra, ám addig nem volt lehetőségünk váltani. Persze a befőzést ott is megoldottam. Akkor minden hozzávalót a piacon szereztem be, ma pedig a szépen gondozott kertünk adja az alapanyagot.

Berhidán hagyománya van a lekvárfőzésnek, a helyi kertbarát kör rendezvényein 50-60 féle dzsemet is megkóstolhatnak a vendégek. Idén szeptemberben, a Berhidai napokon ezért lekvárfőző versenyt hirdetnek, ahova négy kategóriában várják a versenyzőket . A végső győztes lesz Berhida város lekvárja, de a borversenyek mintájára arany, ezüst és bronzkanál minősítést is kiosztanak majd.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!