Tudomány

2015.07.27. 11:38

Csillagok között - Csillagászati bemutató Úrkuton

Úrkút – Az éppen elvonuló zivatar és a felhős, borús idő sem szegte kedvét a helyi csillagászati klubnak, amely nyilvános bemutatót szervezett szombaton a községben.

Mayer Balázs

Ivanics Ferenc, Ivanics-Rieger Klaudia, Veisz András és Békési Zoltán különböző csillagászati távcsövekkel várta a vendégeket. Elsősorban a Szaturnusz bolygót és annak gyűrűrendszerét, valamint a Holdat és krátereit, hegyvonulatait akarták megfigyelni és megmutatni. A nem túl kedvező időjárás ellenére sokan voltak kíváncsiak az előadásra. A legtürelmesebb résztvevők néhány érdekes, kettős csillagot is láthattak, amikor egy-egy felhősávban kibukkant a Tejút-rendszer.

- Nagy sikerként könyveljük el a bemutatónkat, nem számítottunk ekkora érdeklődésre. Sok kérdést kaptunk, a legtöbb látogató nagyon kíváncsi volt. Többen jelezték, hogy csatlakoznának csapatunkhoz – nyilatkozta Ivanics Ferenc amatőr csillagász. Elmondta továbbá, hogy klubjuk nyitott, szívesen megtanítják az érdeklődőknek a csillagtérképek, távcsövek használatát, és a tájékozódást az éjszakai égbolton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!