Belföld

2015.07.28. 17:38

Fontos KRESZ-változás jön a magyar autópályán

Elege lett a magyar autósok veszélyes vezetési stílusából a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, ezért új figyelemfelhívó-táblákat telepítenek az M7-es autópályán.

Ugyan a jobbra tartási kötelezettség elmulasztása nemcsak szabálytalan, hanem balesetveszélyes is, ennek ellenére rengeteg autós hagyja ezt az előírást figyelmen kívül. Pedig a KRESZ egyértelműen fogalmaz:

"Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest), a külső - jobb szélső - forgalmi sávban kell közlekedni."

Mivel az M7-es autópálya Budapest felé tartó, háromsávos szakaszán rendszeresen tapasztalható, hogy a fenti szabályt figyelmen kívükl hagyják az autósok, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a múlt héten bejelentette, hogy táblákkal emlékezteti az autósokat a jobbra tartási kötelezettségre.

A táblák első körben az M7-es Székesfehérvár és Budapest közti szakaszán fognak megjelenni, és így néznek majd ki:


Bár kétségtelen, hogy eddig nem igazán bírságolta a jobbra tartási kötelezettség elmulasztásáért a rendőrség, az új szupertraffipaxokkal viszont már ezt a szabályszegést is könnyedén kiszúrhatják. A bírság (közúti igazgatás szabályok megsértése) összege pedig nem kevés:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!