Gazdaság

2015.07.29. 18:22

Munkanélüliség: hatalmas különbségek

Budapest - A Központi Statisztikai Hivatal mérésének kezdete, 1992 óta nem dolgoztak annyian mint most, több mint 4 millió 200 ezren Magyarországon, a munkanélküliség tíz éve nem volt ilyen alacsony - állítja Czomba Sándor.

MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a KSH munkaerő-piaci adataira reagálva hozzátette: a közfoglalkoztatás nagyjából 45 ezerrel járult hozzá a foglalkoztatottság éves szinten 126 ezret meghaladó bővüléséhez április-júniusban, míg a migrációs mozgás következtében mintegy 13 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. - Ha az éves növekményből kivonjuk a közfoglalkoztatás és a migráció miatti bővülést, akkor is elmondható, hogy közel 70 ezren a versenyszférában találtak új munkalehetőséget, ami fontos eredmény - emelte ki.

Az építőipar és a mezőgazdaság vitte a prímet a foglalkoztatottság bővülésében az utóbbi három hónapban, e két ágazatban nagyjából 20 ezerrel nőtt a létszám. A feldolgozóiparban nyolc-kilencezres bővülés volt éves szinten tette hozzá. Valamennyi régióban javult a foglalkoztatási helyzet és a munkanélküliségi adat - jelentette ki Czomba Sándor. Hozzátette: a jelentős területi különbségek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a jövőben. Nyugat- és Közép-Magyarországon a növekedést elsősorban a versenyszféra generálja, míg Kelet-Magyarországon arányait tekintve még mindig magas a közfoglalkoztatás növekedése miatti bővülés - mondta.

Czomba Sándor beszámolt arról, hogy sikeres a szabad vállalkozási zónákban, a hátrányos helyzetű térségekben a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kiírt kapacitásbővítési pályázat, így lehetséges, hogy megemelik a 10 milliárd forintos keretösszeget.

A 15-24 év közötti fiatalok munkanélküliségi rátája 18 százalék alá csökkent a négy évvel ezelőtti közel 30 százalékról - ismertette Czomba Sándor. Kiemelte: a fiatalok foglalkoztatási rátája 25 százalék fölötti, 278 ezren dolgoznak, ami 18 ezerrel haladja meg az egy évvel ezelőtti adatot. Április-júniusban 60 ezer fiatal volt munkanélküli, ami 8 ezerrel kevesebb a tavalyinál - tette hozzá.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón ismertette a foglalkoztatást ösztönző intézkedések eredményét is. A július-augusztusra meghirdetett nyári diákmunka-program keretében mintegy 20 ezer fiatal dolgozik - mondta. A néhány hete meghirdetett kamionos képzésre több mint 14 ezren jelentkeztek, amelyből hatezer embert választanak ki. A Gyere haza fiatal program honlapján több mint kétezren regisztráltak, ők a potenciálisan komoly érdeklődők, közülük 170-en tárgyalnak leendő munkáltatójukkal és 12 -en már dolgoznak Magyarországon - ismertette az államtitkár.

Czomba Sándor tájékoztatott arról is, hogy a nyelvvizsgára felkészítő diplomamentő programba közel kilencezren léptek be, és mintegy négyezren végezték el. Mintegy 1300-an mentek el eddig vizsgázni, a többieknek december végéig van erre lehetőségük - mondta. A vizsgázók 90 százaléka sikeres középfokú nyelvvizsgát tett - jegyezte meg az államtitkár.

Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő szerint azonban kiábrándító képet mutatnak a statisztikák, ha a foglalkoztatottak számából levonják a közmunkások, a külföldön dolgozók és a diákmunkások százezreit, a munkanélküliekhez pedig hozzáadják azokat, akik a kormány trükkös statisztikájában ma már nem szerepelnek .

Szél Bernadett, az LMP társelnöke bírálta, hogy a kabinet több mint ezermilliárd forintot költött az évek során közmunkára, hagyja, hogy alkalmazottakat tömegesen közmunkásokra cseréljenek és végignézi, hogy hazánkban továbbra is az unió egyik legalacsonyabb béréért dolgoznak a magyarok, mint ahogy azzal sem foglalkozik, hogy egyre nagyobb az elvándorlás hazánkból . Kifogásolta azt is, hogy mintegy 2,2 millió ember keres a létminimum alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!