Zalaegerszeg

2015.07.31. 14:52

Külföldön járt a Kalimpa Színház társulata

Az égigérő fa című mesekoncerttel indult turnéra a zalaegerszegi Kalimpa Színház még július elején, a társulat a közelmúltban érkezett haza.

Dezse Anna

Benedek Elek meséit szinte kivétel nélkül ismeri mindenki. Az égigérő fa mesejátékot már közel egy éve játssza a társulat Zalaegerszegen és környékén, most viszont a külföldön élő magyar közönség is megismerhette a darabot.

- Egy Svájcban élő család, még itthon, Magyarországon látta az előadásunkat, ők hívták fel rá a svájci Magyarház Alapítvány figyelmét, hogy a kint élő magyar gyerekeknek is érdemes lenne látniuk. Így szerveződött meg végül az egyhetes turné, s mivel az ottani magyarok folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, nemcsak Svájcba, hanem Németországba és Franciaországba is eljuthattunk. Először Ingolstadtban léptünk fel, majd Münchenben, Ulmban és Stuttgartban, de ellátogathattunk Zürich és Valbonne városába is - meséli Medgyesi Anna bábszínész, a társulat tagja.

Medgyesi Anna Az égigérő fa egyik jelenetében. Fotó: Katona Tibor

A csapat tagja még Takács Ferenc aki ütőhangszereken játszik a darabban, valamint a hangszerelésben is közreműködött -, illetve Tóth László, aki a technikai megvalósításért volt felelős. A díszletet és a bábokat pedig Makhult Gabriella grafikusművész tervezte az előadáshoz. A mesejáték egyébként igazán érdekes műfaj a maga nemében, hiszen a gyerekek az előadás során egyszerre hallgathatnak mesét, ugyanakkor megismerkedhetnek a régi magyar népdalokkal is.

- Habár évek óta a Griff Bábszínházban dolgozom, régóta szerettem volna már egy saját előadást, s mivel ez a darab könnyen utaztatható, kevés kellék szükséges hozzá, nem kell nagy stáb sem, emellett pedig játsszuk már egy ideje, egyértelmű volt, hogy ezt adjuk elő a közönségnek. Egy hetet töltöttünk külföldön, öt előadásunk volt. Bár az utazás elég sok időnket elvett, szerencsére azért volt lehetőségünk pihenni is. A magyar ajkú közösség mindenütt óriási vendégszeretettel fogadott minket. Megnézhettük a helyi nevezetességeket, sőt helyi specialitásokat is kipróbálhattunk - folytatja Anna.

- Számos élményt és tapasztalatot szereztünk ez alatt az egy hét alatt. Azt láttuk, hogy a Nyugat-Európában élő magyarok tehetősek ugyan, de sohasem érezhetik igazán otthon magukat. Talán ezért is nagyon összetartóak, mintha egy nagy család lennének - egészíti ki Tóth László, hozzátéve, hogy ő nem cserélne velük, nem tudna külföldön élni.

A bábjáték rendkívül nagy sikert aratott, egyaránt kitörő lelkesedéssel fogadták a kicsik és szüleik is Benedek Elek átdolgozott meséjét. A külhonban élő gyerekek pedig olyan közismert népdalokat is megtanulhattak közben, mint például a Cickom, cickom , vagy a Cifra palota . A társulat reméli, a közeljövőben is lesz majd lehetőség külföldi fellépésre új darabbal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!