Székesfehérvár

2015.08.01. 15:17

Gyöngyöző hét, lányokkal, asszonyokkal

Székesfehérvár - Az a hír járja, hogy aki igazán belemerül a gyöngyfűzésbe, az meg sem éhezik. A Kézművesek Háza gyöngyfűző hetén is akadt olyan résztvevő, akit figyelmeztetni kellett: most már tegye le a tűt, mert itt az ebédidő.

Gombkötő Gina

A Rác utcai Kézművesek Házában egész héten reggeltől késő délutánig aprólékos műgonddal, óriási figyelemmel dolgoztak munkáikon a lányok, asszonyok. A gyöngyfűzéshez – úgy tűnik – persze, nem csak türelem, hanem jó szem is szükségeltetik, hiszen egészen kicsi, finom gyöngyökből bontakozik ki a minta, így alakul ki a nyakba vagy éppen fülbe való műremek.

A gyöngyfűző héten Vadász Erzsébet és Jagasicsné Gábor Ildikó gyöngyfűzők mutatták be a résztvevőknek a fortélyokat, amelyek segítségével tradicionális népi gyöngyékszerek éppúgy készíthetők, mint mai modern ékszerek. Elvégre a régi technika megismerése hozzásegít bennünket ahhoz, hogy a kézműves hagyományokat a mai igények szolgálatába állítsuk, a divathoz igazítsuk.

Balról Imre Sándorné Erzsébet, aki most kezdte a gyöngyfűzést, mellette a gyakorlottabb Csábli Ernőné, Zsuzsa egyik kész munkájával. Fotó: Koppán Viktor

– Már egyetlen hét alatt is nagyon sokat lehet tanulni, ha valakinek van hozzá kedve és kitartása – magyarázza Vadász Erzsébet, aki rögtön bemutat Imre Sándorné Erzsébetnek. Ő elfoglaltsága miatt csak egy napot töltött eddig a gyöngyfűzéssel, és máris jól halad. A mesterek azt tanácsolták neki, hogy egy kalotaszegi karkötővel kezdjen, s csak azután fogjon hozzá a nagyobb munkához, de ő már délelőtt a karkötő jó részét felfűzte.

– Mostanában szőni tanulok – mondja Imréné Erzsébet –, de a gyöngyfűzést is szerettem volna egyszer kipróbálni. A szövéshez persze ezután sem leszek hűtlen, de mostantól egy-egy ékszert is el tudok majd készíteni. Erzsébet mellett Csábli Ernőné Zsuzsa ül, aki április óta foglalkozik a gyönggyel. Most éppen egy egy szívecskés, ukrán motívumot fűz, és mutatja azt a gyönyörű nyakláncot, ami eddig kikerült a keze alól. Zsuzsa előtt ott a minta rajza, az segít eligazodni.

Vadász Erzsébet azt meséli, hogy hajdanán, 25 éve, amikor a gyöngyfűzést tanulta, a mestere ragaszkodott ahhoz, hogy tanítványai egy-egy régi népi ékszerről pontosan le tudják olvasni a mintát, és ennek alapján rajzot is készítsenek: mert így biztosan rögzül a motívum.

Magyarországon nagyon híresek a gyöngyös hagyományok: különösen a csodálatos sárközi gyöngyékszerek váltak messzeföldön híressé. Nos, a tradicionális nyaksik elkészítési módját Vadász Erzsébet és Jagasicsné Ildikó egyaránt tanítja. Ildikó csodálatos ékszereit a Kézművesek Házába betévedő turisták is önfeledten csodálták.

De amit a mesterek különösen fontosnak tartanak, az az, hogy az egészen fiatalok is érdeklődnek a régi kézműves hagyományok iránt. Mi is találkoztunk két ügyes és helyes kislánnyal – Baracza Bogátával és Bátor Blankával – akik büszkén mutatták gyöngyös remekléseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!