Otthon

2015.08.03. 10:16

Kedvencei a levelek és az indák - A bézs és a barna helyett megint trendik az élénk színek

Dunaújváros - A dunaújvárosi születésű Miháldinecz Bernadett textiltervező pályája az Arany János Általános Iskola rajztagozatáról indult, Dél-Amerikán keresztül ívelt, jelenleg szőnyegáruházat vezet. Lakberendezési trendekről és kedvenc motívumairól beszélgettünk szemet gyönyörködtető textíliák között.

Szente Tünde

Bernadett gyerekkora óta tudta, hogy textiltervező művész szeretne lenni: - Egy általános iskolai táborozás során látogattunk el egy textiltervező műhelybe, beleszerelmesedtem. Onnantól kezdve tudtam, mivel szeretnék foglalkozni. Elvégeztem Pécsen a művészeti középiskolát, utána a Könnyűipari Műszaki Főiskola textiltervező szakát, azonban időközben bezártak a hazai textilgyárak. Kijutottam Ecuadorba, ahol végül angol helyett spanyolul tanultam, s közben egy német tulajdonú textilgyárban dolgoztam, férfi szöveteket terveztem, amiket le is gyártottak. Columbiai volt a főnököm. Hazatérve, egy éven belül kerültem az egyik dunaújvárosi szőnyegáruházba, ahová üzletvezetőt kerestek. Megörültem ennek, hiszen textíliák között lehetek.

- Milyen szinten állunk a lakáskultúránkban?

- A trend az elmúlt években a bézs barna irányába ment, de szerencsére ennek kezd vége lenni. Én jobban szeretem az élénk színeket. Azt veszem észre, hogy az emberek többsége fél a színektől. Azért volt jó nekik a korábbi, mert azzal nem lehetett melléfogni. Végre, kezdenek visszajönni a színek, a lilák, pirosak, kékek, zöldek, amik jól passzolnak a bézsekhez és barnákhoz. Jönnek vissza a minták, a csíkok vagy a karikák. Népszerűek a hosszúszálú, a régi subákra emlékeztető, shaggy /ejtsd: saggi/ szőnyegek. A laminált padlókon mennek össze a szőnyegméretek, egyre kisebbeket helyeznek a padlókra. Érdekes, hogy a szőnyegpadlók nem veszítettek korábbi népszerűségükből.

- Annak ellenére, hogy a házipor-atka ürülékére allergiásoknak nem ajánlják a szőnyegeket, szőnyegpadlókat, mégis veszik az emberek?

- A laminált padló valóban tisztán tartható, felmosható 10-15 éven keresztül. Azonban a laminált padlón lebeg a por, azt nem köti meg magába. Aki allergiás, lehet, hogy jobban fog prüsszögni egy nem feltakarított laminált padlós, mint egy szőnyegpadlós lakásban, ami megfogja a port. Hiába is terelem a vevőket a laminált padlók vásárlása felé, jobban szeretik a szőnyegpadlókat, mert könnyebben lerakhatók.

Miháldinetz Bernadett textileket jelenleg nem tervez, de örül, hogy imádott textíliái között lehet
Fotó: Szente Tünde

- A vevők igénylik a stílus-, vagy trendbeli tanácsadást?

- Kikérik a véleményemet, van, akinek tudok is segíteni, és megfogadják a tanácsaimat. Falszín-mintákat is tartunk, hogy hozzá illesszük a padlókat, de nem mindenkit sikerül meggyőzni, formálni, ragaszkodnak az eredeti elképzelésükhöz.

- Korosztályonként, nemenként milyen az ízlésük?

- A fiatalok bátrabbak, nyitottabbak az újra. Érdekes módon a fiúk viszik a prímet, ragaszkodnak az elképzeléseikhez. A lányok hajlíthatóbbak. Az idősebb korosztály ízlése alig változik, nekik tarjuk a hagyományosabb, mintás barna, könnyen takarítható szőnyegeket, szőnyegpadlókat. Az idősebb korosztályból kevesen keresik a modernt.

- Tudod már a jövő évi divatot?

- Februárban a Hannoveri Vásáron derül ki, mi lesz a divat, de mind inkább jönnek a vízálló laminált padlók és a PVC-k. Gyönyörű parketta és hajópadló mintás PVC-ket gyártanak, már szinte meg sem lehet különböztetni a fától. Nem annyira kényesek, könnyen takaríthatók, és az áraik is elérhetőbbek.

- Mennyire jellemző, amit a lakáskultúra folyóiratok is ajánlanak, hogy az évszakokhoz öltöztetjük a lakásunkat?

- A negyven-ötvenéves korosztályból engedhetik meg többen magunknak, de nem ez a jellemező. Egyébként kellene cserélgetni a szőnyegeket, a függönyöket, a kiegészítőket, mert jót tesz a lelkünknek. Az anyagiakon túl a helyhiány is gátat szab ennek, többnyire nincs hova tenni a váltást.

- Milyen a te otthonod?

- Most zöld szőnyegem van. Nagyon jól megy a vanília falunkhoz, a terrakotta ülőgarnitúránkhoz, a cseresznyeszekrényeinkhez. Szépen kiemeli a színeket, miként a fű. A lakberendezésnél a feng-shui is a természet színeit ajánlja.

- Velünk együtt változik az ízlésünk, neked milyen korszakaid voltak?

- Én mindig is a klasszikusabb, romantikusabb stílushoz vonzódtam, tetszenek a hagyományos mintás szőnyegek. A textilben kedvencem a jacquarde, aminek az anyagába mintát szőnek. Nagyon szeretem a leveleket és az indákat. A szecessziós motívum a kedvencem, a szecesszió kora egyébként is közel áll a szívemhez.

- A vevőkkel való bánás a maga nemében is művészet. Milyen a viszonyod hozzájuk?

- Nagyon sokat tanulok tőlük, én pedig az összhang, a harmónia felé vezetem őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!