Belföld

2015.08.03. 12:17

Bács-Kiskun megyében is megkezdődött az ideiglenes határzár előkészítése

A magyar-szerb határ Bács-Kiskun megyei szakaszán is megkezdődött az ideiglenes határzár építésének előkészítése hétfőn.

Az MTI tudósítója Kelebia térségében azt látta, hogy az országhatárt jelző oszlopsor magyar oldalán erőgépek tolólapokkal egyengetik a talajt és készítik elő az ideiglenes határzár építését.

Az országhatárt jelző oszlopsortól 1-2 méterre már frissen ki van tűzve egy másik oszlopsor, amely feltehetően a leendő kerítés nyomvonala lesz.

A Kelebia melletti határsávban már lehet látni, hogy az erőgépek mindkét irányban elegyengették a homokos területet.

Földmunkák a határzár építésekor Kelebia határában a magyar-szerb határszakaszon 2015. augusztus 3-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az MTI nem megerősített információi szerint az ideiglenes határzár oszlopait még ezen a héten betonlapba fektetik, és azt követően megkezdődik a 4 méter magas kerítés építése.

A határhoz vezető erdei utakon több ponton lehetett találkozni a határrendészet járőreivel.

A 2500 lakosú Kelebia viszonylag nagy területen terül el, sok kis kerttel. Nagyon kevés civillel lehetett találkozni az utcákon, rendőrt és a katonát viszont gyakran látni.

Az egyik járókelő az MTI tudósítójának arról beszélt, hogy sokan járnak dolgozni Kiskunhalasra és a környező településekre, és féltik a napközben őrizetlenül hagyott értékeiket. Egy fiatal lány elmondta: nem tud arról, hogy atrocitás ért volna bárkit a településen, ennek ellenére a település határhoz közelebbi oldalán lakó barátnői félnek egyedül otthon tartózkodni.

Elkezdődött a kerítés építése Ásotthalom térségében

Határzár: elkészült a mórahalmi mintaszakasz

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet, így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!