Életmód

2015.08.06. 17:41

Pótoljuk a folyadékot!

Veszprém - Többször együnk napközben, kerüljük a nehezen emészthető ételeket, igyunk sok szénsavmentes ásványvizet, tanácsolja a hőség idejére a dietetikus.

Marton Attila

A kánikulai napokon a szervezet energiaszükséglete lecsökken, ezért nincs étvágyunk sem. A kalóriadús és zsíros ételek fogyasztását kerülni kell, mert ezek emésztéséhez pluszenergiát használ a testünk, így fokozódik a hőérzetünk és izzadunk, mondta Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikusa. Érdemes naponta öt-hatszor kisebb adagokat és könnyebb ételeket enni, hideg vagy langyos gyümölcsleveseket, párolt ételeket, salátákat. Izzadáskor hasznos ásványi sókat is veszítünk, ennek pótlására igyunk sok szénsavmentes ásványvizet, és hozzáadott cukor nélküli gyümölcs- és zöldségleveket.

A jeges italok csak rövid időre hoznak felüdülést, mert izzadni kezdünk ezektől, de ugyanilyen okból nem ajánlott forró teát, levest sem fogyasztani.

A gyerekeket kínáljuk 16 -18 fokos vízzel, és nem szabad megvárni, hogy szomjasak legyenek, mert kétszázalékos folyadékveszteség is szellemi és fizikai teljesítménycsökkenéshez vezet náluk, tette hozzá a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!