Életmód

2015.08.07. 13:11

Úszó stéggel a Balatonon

Különleges vízi járgányokkal viszi családját, kutyáit a tavon a fővárosi mérnök.

Kovács Erika

- Lételemem a Balaton, ha tehetem, idejövök, mindig kedveltem ezt a tavat, a környéket, és amikor éppen nem a vízen voltam hétvégén, meg szabadság alatt, akkor a házunk udvarán szereltem, faragtam, ragasztottam, hegesztettem immár húsz évvel ezelőtt a Gyurgyalag névre keresztelt családi méretű vízi biciklit.

Baksa György az úszó stéggel, melyen egyszerre elfér az egész család a kutyákkal. Fotó: Kovács Erika, Stiger Ádám

Ennek a járgánynak egy régi szörfdeszka került a közepére, a bicikli két szélére pedig egy közönséges pvc, avagy csatornacső - avat be első ötletébe, aztán folytatja, a deszka közepére helyezte el egy kempingbicikli vázát, ami hajtotta a tengelyt, és ez működtette a két lapátkereket, ami vitte előre a vízen a szerkezetet. - Nagyon élvezetes volt szelni a tavat ezzel a saját összeállítású vízi madárral, de egy idő után lassúnak találtam, mert a sebességet mindig is kedveltem, így azon gondolkodtam, hogyan tudnék gyorsítani rajta utal újabb ötletére. Így született meg az egyszemélyes Lappantyú, mely másik vázzal készült már, és a pvc-cső helyett két pet palack szolgált támasztékként. Ezt a járgányt az előző két lapátkerék hajtotta, de már négy kormánylapát volt rajta kettő elöl, kettő hátul, huzalokkal összefogva , és két síbot volt a botkormány, ami szinkronban mozgatta a lapátokat. Aztán egy újabb nyáron természetesen ezen is változtatni akartam már, s valahogy bevonni a két kislányomat is az élménybe - mondja Baksa György, és nekikezdett a kétszemélyes, a láb helyett már kézi hajtású small , kis Lappantyú, azaz Slappantyú összeállításának, amire már két gyermeke ülhetett fel. Az újabb különleges eszköz közepére egy másik szörfdeszkát helyezett, téli bobszánkót pedig ülésnek épített be.

A kézi erővel működtetett kerekek egyenként hét darab pet palackból álltak, amiket virágalakzatban helyezett el, és közöttük műanyag lapok szolgáltak lapátként. Ezt az eszközt fogaskerék és lánchajtás működtette, amiket szintén pet palack burkolt be idézte fel az újabb nem kis feltűnést keltő vízi alkalmatosságot. Engem sosem érdekelt az, hogy mennyien nézik meg ezeket a vízi eszközöket, sokan állítottak meg és firtatták az összeállítását, amit bárkinek szívesen elmondtam, de mindig is az érdekelt, hogy miként tudok kézi erővel, saját ötletből olyan eszközt összeállítani, ami működik is. Nem beszélve arról, hogy ez sokkal élvezetesebb, mint amikor az ember például egy kölcsönzött vízi biciklire ül - fogalmaz. Közben gyermekei, Petra és Julcsi adott okot a vízi alkalmatosság további fejlesztésére, ugyanis kinőtték a Slappantyút, és úgy szerettek volna vízre szállni, hogy a család két, négylábú kedvence, Lujzi és Forty is velük mehessen - érvel újabb ötlete mellett. Így az idei nyárra elkészült a villanymotor meghajtású családi mobil stég, a Gyurgyalag 2.0. Ennek a központi eleme újra az első eszköznél beépített, harminc éves szörfdeszka, és a két oldalán elhelyezett pvc cső, a legelső vázat némileg átalakítva, az egészet bedeszkázva.

Az egyszemélyes Lappantyúnál a pvc-cső helyett két petpalack volt a támaszték. Két síbot pedig a botkormány, ami szinkronban mozgatta
a lapátokat

Így trimaránként működik - mutatja az úszó stéget. - Ezen a vízi csodán már nincs bicikli váz, de van rajta csíkos napernyő - nevet nagyot György, miközben mutatja a stéget, aminek feltűnő különlegességét adja az is, hogy egy hűtőtáskában kapott helyet a villanymotor 12 voltos akkumulátora, amiben elfér a hideg sör is. Az úszó stég két oldalára kapaszkodó léceket rögzített, hogy a kutyák fel tudjanak rá kapaszkodni, akik a gyerekekhez hasonlóan nagy élvezettel vesznek részt az egyedülálló kényeztetésben. - Hogy mi az újabb ötlet? Egy sörpad az úszó stégre - jegyzi meg, mert a barátokra is kell gondolni! Emellett passziója az extrém sport, a paplanernyőzés, a kájtozás, de, mint  mondja ezeket az ember egyedül űzheti.

Közben családos lett, és akkor teljes a vízi kiruccanás, ha együtt lehet feleségével, gyerekeivel. Amikor még kicsik voltak a gyerekek, vett egy kis vitorlást, amit nagy munkával felújított, majd együtt szelték a habokat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!