Otthon

2015.08.09. 12:31

Miért éri meg mindenkinek a környezetbarát háztartást vezetni?

Veszprém - A környezettudatos életmód egy szemléleten alapszik. Azon, hogy felismerjük, hogy ezen a bolygón nem egy mindentől elkülönülő faj vagyunk, hanem az egész része. Egy életközösségben élünk, amihez nekünk is alkalmazkodni kell.

Rácz Anikó

Ha ezt nem tesszük, akkor az visszahat ránk. Ha szennyező anyagot engedünk a folyóba, akkor egy idő után már nem tudunk belőle inni, nem lehet benne fürdeni. Ezek a tettek mindig hatással lesznek ránk vagy utódainkra. Ha vigyázunk a természetre, akkor az nekünk is jó lesz – vallja Zelenák Adrián, egy környezetbarát háztartási cikkekkel foglalkozó bolt vezetője arról, hogy miért érdemes energiát fektetni mindennapi életünk során a környezetvédelembe.

A környezetvédelem nem igényel befektetést, hiszen az alapja a takarékosság. – meséli Adrián. – A környezetbarát életmód sok apró dolog összessége. A háztartás energiát fogyaszt és szemetet termel. Ezeket kell csökkenteni. Egy régi, rossz hűtő kétszer, háromszor többet fogyaszt, mint egy jól karbantartott, vagy egy modernebb, energiatakarékos változat. A számítógépeknél ugyanez a helyzet. Nagyon sok helyen éjjel-nappal megy a téve, akkor is amikor senki sem nézi. Ezzel rengeteg energiát és ezen keresztül pénzt pazarolunk el. Ha rövidebb utakra autó helyett biciklit használunk vagy gyalog megyünk, akkor szintén energiát és pénzt spóroltunk. A takarékosság régen teljesen természetes volt. A régi ember mindent megpróbált felhasználni. Nagyszüleim mesélték, hogy amikor bejöttek a műanyag csomagolások eleinte a tejeszacskóból lábtörlőt készítettek, a tejfölös dobozokat a palántázáshoz használták fel. Aztán egy idő után annyi lett a hulladék, hogy nem tudtak mit kezdeni vele.

Zelenák Adrián: A környezetbarát életmód sok apró dolog összessége. Fotó: Penovác Károly, Nagy Lajos

Zelenák Adrián ennek a problémának a megoldásáról is szívesen beszél.

– A hulladék nagy része csomagolóanyag. Szerencsére a piacon lehet kimért dolgokat kapni. Ha ezeket vásároljuk meg, akkor nemcsak a szemét mennyiséget csökkentjük, hanem helyben termelt dolgokat részesítjük előnybe, így a szállítással járó szennyezés sem terheli a környezetet. Itt is vannak fokozatok. A PET palack nagyon jól visszaforgatható, újrahasznosítható, ha a szelektív gyűjtőbe kerül, de sokkal jobb, ha visszaváltható üvegbe csomagolt terméket veszünk, ez esetben teljesen megspóroljuk a hulladékot. A környezetvédelemben fokozatok vannak. A tömegközlekedés jobb az autónál, de a gyalogolás, biciklizés még jobb.

Zelenák Adrián a takarékosság témára még visszatér egy kicsit.

– A Tudatos Vásárlók Egyesülete ökoköröket szokott szervezni. Ezeknek a lényege, hogy egy csoport egy évig rendszeresen találkozik. Ötleteket, tippeket osztanak meg egymással arról, hogyan lehetne háztartásuk kibocsátását csökkenteni. Ezek legtöbbször apró dolgok, például, hogy a felmosó vizet nem rögtön használat után öntik ki, hanem megvárják, amíg megspórolhatják vele a WC tartály kiürítését. Ezeket a praktikákat összegyűjtik és egy éven keresztül mérik, hogy mennyire tudják vele lecsökkenteni az energiafogyasztást, mérsékelni a hulladékot. Ahogy a mondás tartja: amit meg lehet mérni, azon változtatni is lehet.

A rendezvényeken rengeteg szemét termelődik. A kuka csak az első lépés a megoldás irányába, a következő a megelőzés.

A mérgező anyagok kérdést is nagyon fontosnak tartja a zöldbolt vezetője.

– Azt gondolom, hogy citromsavval, szódabikarbónával és mosószódával az egész háztartás tisztán tartható. Ezek nem mérgezőek, kettőt belőlük meg is lehet enni. Igazából az egyszerűségre érdemes törekedni, mert sokszor nehéz felismerni azt, hogy melyik áru igazán zöld. Ezen a területen a szabályozás kialakulatlan, amivel előfordul, hogy visszaélnek egyes gyártók. Ennek az egyik ellenszere, ha otthon készítjük el azt, amire szükségünk van. Egy házi dezodor például fél óra alatt elkészíthető. Az egyszerűség a legjobb megoldás.

Adrián meggyőződése szerint a környezetvédelem és a fejlődés nem zárják ki egymást, sőt ennek inkább az ellenkezője igaz.

– A világ úgy fejlődik, hogy vannak benne visszacsatolások. A háztáji kiskert egy időben visszaszorult, most újra reneszánszát éli. De szintén szemléletes példa a szélerőművek használata. A hagyományos szélmalmok pár száz éve lassan eltűntek, műemlékké váltak. Manapság pedig újjászületnek sokkal modernebb szélerőmű formájában, amely áramot termel, amellyel akár búzát is őrölhetünk, de ugyan úgy meghajtja a számítógépeinket, amin zenét, filmet nézünk, vagy internetezünk. Az idő kerekét nem lehet visszafordítani, de nem is kell.

Adrián bízik a jövőben, úgy látja, hogy egyre több ember ismeri fel a környezetvédelem jelentőségét.

– A témára a kismamák, az anyukák a legfogékonyabbak. Valószínűleg, mert az ő számukra a legfontosabb a jövő, az hogy száz év múlva is élhető hely legyen ez a Föld. Ha visszatekintünk 10–20 évvel, akkor azt látjuk, hogy nagyon sok minden változott, komoly társadalmi diskurzus indult. Reméljük hamarosan a tettek mezejére lépünk a politika területén is. Azonban az egyéni döntések a legfontosabbak, hogy mindenki magához képest fejlődjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!